A jogszabályok nem minden esetben tudják tartani a lépést a technikai fejlődéssel, ezért kérdéseket vethet fel a költség elszámolása a korszerű megoldással, mobilapplikációkban vásárolt utazási jegyeknél. A korszerű jegyvásárlási és bérletvásárlási módozatok kevésbé terhelik a környezetet, és a vásárlók számára is kényelmes megoldást jelentenek. A munkáltatók gyakorlati alkalmazásában célszerű lenne a saját belső szabályzataikat úgy kialakítani, hogy azok vegyék figyelembe a korszerű jegyvásárlási, bérletvásárlási lehetőségeket is.

Költség elszámolása a jogszabályok alapján

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendelet tartalmazza azokat a feltételeket, amelyek mentén meg kell térítenie a munkáltatónak a dolgozó utazási kiadásait. Az szja-trv. ezen kormányrendelet szabályaiból kiindulva rendelkezik a kifizetések adókötelezettségéről. A törvény tartalmazza azokat a feltételeket is, amelyek fennállása esetén a kifizetett összeg adómentes. Ha adómentes a kifizetés, akkor nem kell figyelembe venni a nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál.

A két jogszabály közül egyikben sem találunk rendelkezést arról, hogy milyen módon történik az elszámolás. A kormányrendelet előírása szerint az elszámolás a jegy vagy bérlet ellenében történhet. Az szja-trv. a kormányrendeletre hivatkozik az elszámolás kapcsán. A jegy vagy bérlet leadása nem feltétlenül szükséges. Megfelelhet az azok vásárlásakor kapott számla is, de bármilyen dokumentum is jó lehet, amely igazolhatja az utazás körülményeit.

Költség elszámolása  dolgozó nevére kiállított számlával

A jegy vagy bérlet vásárlásakor kapott, a munkáltató vagy a magánszemély nevére kiállított számla is elfogadható lehet. Ha kedvezménnyel kerül kiállításra egy jegy vagy bérlet, például nyugdíjas kedvezménnyel, akkor a szolgáltató csak a magánszemély nevére állíthatja ki a számlát. A kormányrendelet alapján elszámolhatóak ezek a jegyek is a munkába járással kapcsolatban, ezért be kell fogadni az így kiállított számlát is. Az ilyen kedvezmények igénybevétele egyébként a legtöbb esetben nem tekinthető életszerűnek munkába járás esetén.

Mobiltelefonos applikációban vásárolt jegy

Mobiltelefonos applikációban történt vásárlásnál adózás tekintetében el kell fogadni azt is, ha a dolgozó a vásárlást igazoló e-mailben kapott, kinyomtatható igazolást adja át a munkáltatójának. Egy ilyen igazolás nem jogosít utazásra, de tartalmazza az utazás azon részleteit, amelyeket a más módon megvásárolt jegyek is tartalmaznak. Így megállapítható, hogy a dolgozó valóban a kormányrendelet miatti munkába járáshoz váltotta meg a jegyet.