A munkába járással kapcsolatos rendelet módosításával január 13-tól ismét csak 9 forint költségtérítés fizetendő kötelezően a munkavállalónak, autós munkába járáskor. A tavaly év végén elfogadott adótörvények ugyanis a munkavállalói mobilitás növelése érdekében emeltek az addigi 9 forintos összegen 6 forintot. Január 13-tól a 6 forint már csak lehetőség – igaz, adómentes lehetőség. Így mégsem 15 forint a kötelező költségtérítés, csak 9 forint.

15 forint vagy 9 forint költségtérítés

A korábban érvényben lévő rendelet alapján 2017. januártól a 9 forintos költségtérítés csaknem a duplájára, 15 forintra emelkedett. A munkába járóknak pl. bölcsödés kisgyermeknél vagy megfelelő menetrend hiányában tehát közel kétszer akkora összeg járt majdnem két hétig.

A január 13-tól érvénybe lépő változás értelmében a 15 forint helyett csak annak 60%-a adandó kötelezően, a 40%-nyi rész a munkáltató jóindulatától függően jár.

Mire adható?

A munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely közti, közforgalmú úton, oda-vissza mért távolság alapján adható a költségtérítés, a munkában töltött napokra számítva. Ha hazautazások megtérítéséről van szó, akkor az utazások gyakorisága szerint adható a költségtérítés adómentesen.

Milyen feltételei vannak az adómentes költségtérítésnek?

A 9 forint költségtérítés kötelezően, a 6 ft pedig opcionálisan adható, amennyiben

  • nincs közösségi közlekedés a munkavégzés helye és a lakó- vagy tartózkodási hely között
  • van ugyan közösségi közlekedés, de a dolgozó nem, vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni, munkarendjéből kifolyólag
  • a dolgozó súlyos fogyatékossága miatt nem tudja a közösségi közlekedést igénybe venni
  • a dolgozónak óvodai vagy bölcsödei ellátást igénylő gyermeke van

A fogyatékosságra illetve a kisgyermekre hivatkozás esetén a munkáltató az adott dolgozó tekintetében a közigazgatási határon belül történő munkába járást is a kormányrendelet szerinti munkába járásnak minősítheti.

Ha a dolgozó a munkavégzés helyére annak földrajzi elhelyezkedése miatt sem helyi, sem helyközi közlekedéssel nem tud eljutni, akkor a közigazgatási határon belül a lakóhely/tartózkodási hely és a munkavégzés helye közti munkába járási és hazautazási útvonalat kell figyelembe venni.

Ha nem saját autóval jár a dolgozó

Adótanácsadó tippünk: akkor is ki lehet fizetni a költségtérítést, ha a munkavállaló nem saját gépjárművel közlekedik (pl. kerékpározik, vagy beül kollégája mellé az autójába és együtt utaznak).

A 6 forintos rész is adómentes, viszont a 15 forint feletti rész már munkaviszonyból származó olyan jövedelem, amely adó- és járulékköteles.