A megbízási szerződés alapján a megbízó ellátja a rá bízott feladatot, a megbízó pedig fizeti számára a megbízási díjat. A jogviszonyt be kell jelenteni, ha a megbízási díj eléri a minimálbér 30%-át, ebben az esetben biztosítási jogviszony is létrejön. A megbízási díjból 10% költséget lehet levonni, vagy tételes költségelszámolás választható, a megbízási díj összegének feléig. A cikkben áttekintjük azt az esetet, amikor nyugellátás mellett köt a magánszemély megbízási szerződést.

Megbízási szerződés és járulékok

A fent említett két költségelszámolási mód közül a megbízott választ, majd az így csökkentett díjból a következőket fizeti meg:

  • SZJA 16%
  • nyugdíjjárulék 10%
  • természetbeni egészségbiztosítási járulék 4%
  • pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3%
  • munkaerőpiaci járulék nincs.

A megbízó közterhei:

  • szocho 27%
  • szakképzési hozzájárulás 1,5%.

Öregségi nyugdíjas megbízási jogviszonyban

A nyugdíjas esetében nincs időkorlátja, korbeli korlátja és jövedelemkorlátja a keresőtevékenységnek.

A megbízási szerződés szerint kapott díjból levonásra kerül

  • SZJA 16%
  • nyugdíjjárulék 10%
  • természetbeni egészségbiztosítási járulék 4%.

A pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3%-át csak akkor kell levonni a nyugdíjas megbízási szerződés szerint kapott díjából, ha szüneteltetik a nyugdíj folyósítását.

A 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot azért kell megfizetni, mert a költségvetés nem utal az egészségbiztosító részére havi 5790 Ft összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A megbízónál a bérszámfejtés a szochot és a szakképzési járulékot is el kell, hogy számolja.

Nyugdíjemelés lehetősége

Mivel a 10% nyugdíjjárulék levonásra kerül a megbízási szerződés szerint dolgozó nyugdíjastól, ezért kérheti a 0,5 %-os nyugdíjemelést a nyugdíjbiztosítótól.

40 év munkaviszony utáni nyugdíj

Amennyiben annak a női nyugdíjasnak, aki a 40 év jogosultsági idő után ment nyugdíjba, nem éri el a megbízási szerződés alapján kapott jövedelme a minimálbér 18x-osát, felveheti korlátozás nélkül a nyugdíj összegét. Amennyiben meghaladja ezt az összeget, akkor szüneteltetni kell a nyugdíj folyósítását, vagy az év végéig, vagy az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig.

Amennyiben csak decemberben derül ki, hogy a keretösszeget meghaladja a kereset, akkor vissza kell fizetni a december havi nyugdíj összegét.

A megbízási szerződésben dolgozó nyugdíjas nőnek bejelentési kötelezettsége van a nyugdíjfolyósító felé, amennyiben eléri a keretösszeget. Ennek elmulasztása esetén a jogalap nélkül kifizetett ellátást vissza kell fizetnie. A bejelentést 15 napon belül meg kell tenni.

>>> Lájkolja az EU-TAX Könyvelő Iroda Facebook-oldalát, és nem marad le semmiről!