A minimálbér ez év január 1-től teljes munkaidő esetén 98 ezer forint, ha a munka elvégzéséhez legalább középfokú iskolai végzettség vagy középfokú szakképzettség szükséges, akkor 114 ezer forint havi bért kell legalább a dolgozó részére fizetni. De mi a fizetendő összeg, ha hetibérről vagy napibérről beszélünk?

Garantált bérminimum kontra minimálbér

Mi a különbség a garantált bérminimum és a minimálbér között? Mi alapján állapítják meg, hogy egy munkakörben szükség van-e szakképzettségre? A cikkben a minimálbérhez kötődő fontosabb kérdéseket néztem végig.
A minimálbér összegét kormányrendeletben határozzák meg, a 2013-ra vonatkozót a 390/2012 számú rendelet tartalmazza. A 98 ezer forintos havibérből hetibér esetén heti 22 560 forint lesz, míg napibéres fizetés esetén napi 4510 forint. Órabér esetén 564 forintnál kevesebbet nem lehet fizetni 2013-ban. Ha négyórás munkaidőben foglalkoztatják a dolgozót, akkor a havi bér természetesen feleződik, minimálbér esetén 49 ezer forint lesz a fizetés.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy nem a dolgozó bérjellegű juttatásainak összesen, hanem az alapbérnek kell a minimálbér összegét elérnie, tehát a pl. a cafeteria nem egészítheti a bért a minimálbér összegére.

Garantált bérminimumról beszélünk, ha a munkakör betöltéséhez középfokú végzettség szükséges (ami nem azt jelenti, hogy a munkavállalónak középfokú végzettsége van, hisz az nem biztos, hogy szükséges a munka elvégzéséhez). A munkaköröket legkönnyebben a KSH besorolásával azonosíthatjuk be, a 9-essel kezdődő FEOR számú munkakörök kivételével minden más munkakörben szükséges a szakképzettség. A szakképzettséget igénylő munkakörben a következőképpen alakul a bérfizetési minimum: havi 114 ezer forint, heti 26 250 forint, napi 5250 forint és óránként 656 forint.

Ha a minimálbérnél alacsonyabb alapbérben egyeznek meg a felek, akkor a munkaszerződés bérezést tartalmazó része semmisnek nyilvánítandó, helyette a minimálbér lép életbe. Ez tipikusan év végén fordul elő, amikor az előző évi minimálbért tartalmazó munkaszerződés életben marad ugyan a következő évben is, de a bérezés az új összegre változik. Hasznos információ lehet, hogy akár 3 évre vissza is lehet követelni az ebből adódó különbözetet a munkáltatótól.

Előfordul, hogy teljesítménybérezés keretében fizetik a minimálbért, ilyenkor fontos, hogy objektív módszerrel, számítással alátámasztva legyen a teljesítmény meghatározható. Ha ez fennáll, akkor pl. egy  80%-os teljesítés esetén 78 400 forint a havi bér (minimálbér esetén).