Az üzleti életben az e-mailek gyors elérése üzleti előnyhöz is juttathat akár. Az okostelefonokon azonban nemcsak ezeket, vagy az internet által biztosított friss híreket érhetjük el, de olyan alkalmazásokat is, amelyek kifejezetten a vállalkozókat segítik. A fogyasztókat célzó mobilalkalmazások fejlesztése 2014-ig várhatóan gyorsabban nő, mint az alkalmazásfejlesztés úgy általában, a webalkalmazásokat is beleértve. Egy felmérés szerint a vállalatok 54%-a kíván az eddiginél többet költeni mobilalkalmazásokra.Nézzünk néhány hasznos alkalmazást, elsősorban üzletembereknek, vállalkozóknak:

Mobilalkalmazások a vállalkozásoknak

  • Az SAP mobilalkalmazás fejlesztő központjának legnagyobb létszámú csapata épp Budapesten dolgozik, és nemzetközi viszonylatban is komoly eredményeket tudnak felmutatni. Több üzleti alkalmazás is készül náluk, az Employee Lookup alkalmazással például dolgozóink könnyebben megtalálhatják egymás szervezeti adatait, így a munkavégzés is hatékonyabb lehet. A Timesheet alkalmazással a munkaidő nyilvántartást végezhetik egyszerűbben munkavállalóink, az Interview Assistant pedig az állásajánlatokra jelentkezőkkel lefolytatott beszélgetésekre való felkészülést segíti, és eltárolhatjuk az interjú közben szerzett benyomásainkat, tapasztalatainkat is.
  • Főleg külföldi kapcsolatokkal rendelkező vállalkozóknak lehet hasznos az üzleti szótár. Különböző nyelveken elérhető üzleti szótárak léteznek, a német üzleti nagyszótárt iPhone-ra például a Sanoma Media fejlesztette le. Nemcsak az üzleti élet szereplőinek, de diákoknak és szakembereknek is hasznos lehet szakszövegek, gazdasági témák fordításához.
  • Az EU-TAX Consulting Bérkalkulátora a bruttó és nettó bér kiszámításához nyújt segítséget. Ha beírja a bruttó bért, az alkalmazás kilistázza a bérhez kapcsolódó tételeket és egyéb fontos információkat. Az alkalmazás a www.eutax.hu/mobil-alkalmazasaink/ oldalról érhető el.
  • A világ egyik vezető brókervállalatának alkalmazásával valós idejű tőzsdei adatokat lehet megnézni, elemezni. Ha van a cégnél (Scottrade) saját folyószámlánk, akár kereskedhetünk is, láthatjuk a tranzakciókat listázva. Elemzésekhez ártörténetek, grafikonokat, híreket találhatunk. Árértesítő is működik az oldalon, és jelzést kapunk telefonunkra, ha a megvásárolni kívánt részvény eléri az általunk megadott értéket.
  • Sok vállalkozó utazik repülővel, viszonylag gyakran, így időt tudnak megspórolni az utazással. A járatokról tájékozódhatunk már mobiltelefonon is, több repülőtársaság vagy fejlesztőcég is előállt már erre a célra szolgáló programokkal. Érkezési, indulási időkkel, törzsutas pontokkal kapcsolatos információkkal szolgál a Lufthansa alkalmazása, de hasonlót a British Airwaystől vagy a KLM-től is kaphatunk. A Flight Track alkalmazással pedig egyszerre 4 ezer reptér és 1400 légitársaság járatairól kapunk információt. Akár térképen is nyomon követhetjük azokat, láthatjuk, hogy az adott gép hol tart, éppen milyen magasságban tartózkodik.
  • A Cégfürkész alkalmazással utána nézhetünk más vállalkozások adatainak, céginformációinak. A program könnyen kezelhető, kereshetünk benne cégnév, cím alapján, de adószámra vagy cégjegyzékszámra is. Könnyen megállapíthatjuk leendő partnerünkről, hogy vajon nem áll-e felszámolás alatt.

Blogunknak szintén van mobilon használható alkalmazása, ahol cikkeinket olvashatják, megoszthatják másokkal.