A lakásvásárlási illeték megállapításakor figyelembe vehető egy éves időtartam három évre nőhet, ha elfogadja az Országgyűlés az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényt. Ez az az időszak, amely alatt a korábbi lakást el kell adni ahhoz, hogy annak értéke csökkenthesse az illeték alapját.

Jelenlegi szabályozás a lakásvásárlási illeték kapcsán

Aki lakást vásárol és az előző lakását eladja, illetéket fizet a két lakás árának különbözete után. Ahhoz hogy ezt a kedvezményt igénybe tudja venni, a lakás eladása után 1 éve van arra, hogy megvásárolja az újat.

A cserét pótló vétel esete tehát azt jelenti, hogy a fizetendő lakásvásárlási illeték alapja az eladott és a vásárolt lakás árának a különbsége akkor, ha a magánszemély az új lakás vételének időpontjához képest egy évvel korábban eladott egy lakást, vagy egy éven belül eladja másik lakását.

A javaslat háttere

A módosítást előterjesztő képviselők szerint van olyan, hogy az egy éves időszak kevésnek bizonyul. Van eset, amikor a vállalkozó által szervezett társasházépítésnél egy nagyobb összeggel be kell szállni induláskor, de nem biztos, hogy elkészül a ház egy éven belül. Ebben az esetben a magánszemély nem tudja érvényesíteni az illetékkedvezményt. A beszálló befizetése sokszor csak a korábbi lakás eladása révén lehetséges, és az új megvásárlásáig lehet, hogy több, mint 1 év telik el.

Az otthonteremtést támogató kormányzati célokba jól beleillik a javaslat, ezért támogatásra számíthat.

Új és használt lakásnál is

A szabályok módosítását új és használt lakásokra is érvényesíteni lehet majd. Továbbra is igénybe vehetik a lakásvásárlási illeték kedvezményét azok, akik csak az új ingatlan vásárlása után adják el a régi ingatlant.

Ha az indítványt az Országgyűlés elfogadja, az új szabályozás 2018. január 1-jén lépne hatályba.

Pótilleték büntetésként

A magánszemélynek a lakásvásárlási illeték kiszabásához szükséges bejelentésig nyilatkoznia kell, hogy egy éven belül a másik lakástulajdonát értékesíteni fogja. Kérnie kell, hogy a NAV az illetéket a cserét pótló vétel szabálya szerint állapítsa meg. Adótanácsadó figyelmeztetésünk: ha később nem tudja igazolni a magánszemély az egy éven belüli értékesítést, akkor az illetéket és a jegybanki alapkamat 2x-esével kiszámolt pótilletéket szabnak ki.