Több munkáltató vagy több munkavállaló esete…

A mai munkakörülmények sokszor megkívánják, hogy a szokástól eltérő, ún. atipikus munkaszerződés jöjjön létre a felek között. A bejegyzésben a több munkavállalóval illetve több munkáltatóval létesített munkaszerződésekhez adunk tippeket.

Atipikus munkaszerződés a mai világban

Az atipikus munkaszerződés rugalmasabb, jobban alkalmazkodik a technikai fejlődésekhez, és sok esetben költséghatékony is.

Mikor szerencsés a munkakör megosztás?

A munkakör megosztás olyan atipikus munkaviszony, amikor legalább 2 munkavállaló lát el egy munkakört. Ilyenkor egy munkaszerződést köt a munkáltató a munkavállalókkal, ebben rögzítik a feltételeket, de ezt minden munkavállalóra vonatkozóan. Az ilyen munkaszerződés jól jöhet pl. olyankor, amikor egy dolgozó akadályoztatva van, ugyanis ilyenkor a másik helyettesíteni tudja őt, hiszen a többi munkavállaló köteles teljesíteni a kötelezettségeket. A munkaidő beosztása kötetlen, mert a dolgozók együttesen, a saját beosztásuk szerint látják el a munkakört.

Csak egyénileg lehet megszüntetni a munkaviszonyt, de bármelyik munkavállaló felmondhatja a sajátját. Ha egy dolgozóra csökken a létszám, akkor megszűnik a munkaviszony. Ilyenkor az utolsó dolgozónak ki kell fizetni a végkielégítést (ha jogosan jár).

Mikor lehet több munkáltatója egy dolgozónak?

Több munkáltatós munkaviszony akkor praktikus, ha például egy informatikus vagy egy takarító több cégnek is dolgozik. Felek a munkaszerződésben egyeznek meg arról, hogy melyik munkáltató fizeti ki a munkabért, és a kijelölt munkáltató személyéről tájékoztatják a munkavállalót. Ha nem történik meg a kijelölés, akkor a munkaviszonyból eredő adókötelezettségek teljesítésére bármely munkáltató kötelezhető.

A dolgozó jogos igényét bármelyik munkáltatótól követelheti (pl. nem kapta meg a fizetését, vagy a bérszámfejtés nem adta át számára a szükséges papírokat).

Jogviták elkerülése érdekében hasznos a munkaszerződésben rögzíteni, hogy a dolgozó milyen módon teljesít az egyes munkáltatók felé: melyik napon melyik cégnek dolgozik, vagy épp hol van a munkavégzés helye.

Az ilyen atipikus munkaviszony megszüntethető bármelyik munkáltató vagy munkavállaló jognyilatkozatával. Ha jogellenes lenne a munkáltatói felmondás, akkor a dolgozó bármelyik munkáltatótól követelheti jogos juttatásait. Ha egy főre csökken a munkáltatók száma, akkor megszűnik a munkaviszony, de az utoljára megmaradó felek megegyezése szerint folytatódhat a foglalkoztatás egy hagyományos munkaviszony formájában.

Lényeges egyeztetniük a munkáltatóknak egymással, hogy ne adjanak egymással ellentétes utasításokat a dolgozónak.