Határozatlan munkaszerződés jellemzően többen köttetik ma Magyarországon, mint határozottat. Nem véletlen, a munkavállaló jobban jár vele. A munkaszerződéseknek általában két típusa létezik hazánkban, legalábbis a munkavállalók jelentős része a kettő közül valamelyiket írta alá belépéskor.

Kinek jó a határozott munkaszerződés?

Ha egy munkáltató pontosan tudja, meddig tart alkalmazottja szerződése, akkor sokkal könnyebben tervezheti a munkamenetet, a munkaerő költségét is csökkentheti. A munkaviszony létrejötte azonban jobb a munkavállalónak, így aztán a legtöbb esetben határozatlan munkaszerződés köttetik. A közalkalmazottak például csak helyettesítésnél állhatnak határozott idejű szerződésben

Munkaszerződés = szentírás?

A munkaviszony idejét a munkaszerződésben rögzítik, ha ezt nem teszik meg, automatikusan a határozatlan idejű jön létre. Ha meghatározott idejű a megállapodás, akkor rögzíteni kell annak végét. Ez lehet konkrét dátum, vagy a munka, a feladat teljesítése, esetleg egy rögzített esemény.

Ha valaki helyettesít egy másik munkavállalót, akkor addig dolgozik, amíg az vissza nem tér. Ez akkor is így van, ha a helyettesített korábban tér vissza.

Határozottan 5 évre

Határozott idejű munkaszerződés maximum 5 évre köthető, ennek kezdete nem a munkába lépés dátuma, hanem a munkaviszony kezdete. Az öt éves időtartamot csak akkor lehet meghaladni, akkor ha a munkaviszony kezdetéhez hatósági engedély szükséges. Ha az engedélyt meghosszabbítják, akkor újabb határozott idejű megállapodás köthető, így ez az időtartam lehet több akár 5 évnél is.