A munkavégzés során akár a munkaadó, akár a dolgozó kerülhet olyan helyzetbe, amikor úgy kell döntenie, nem kívánja fenntartani a munkaviszonyát, ilyenkor a munkaszerződés felmondására kerül sor. Azonban elképzelhető, hogy egy rövidebb kihagyás után újra együtt szeretnének dolgozni, és újból sor kerül köztük a munkaszerződés aláírására. Hogyan kell eljárni ilyenkor a feleknek?

Folytonos-e a munkaviszony?

A munkaviszony többnyire éveken keresztül fennálló jogviszony, amennyiben mindkét fél megtalálja számítását a másikkal végzett közös munkában. Ha bármelyik fél döntése miatt ez megszakad, de egy rövid kihagyás után újrakötik a munkaszerződést, azzal semmilyen szabály ellen nem vétenek. Azonban az így létrejött munkaviszonyok nem folytonosak. Az új munkaszerződés ugyanúgy az első nappal indul, mintha teljesen „ismeretlen” partnerek között köttetne. Ettől a felek eltérhetnek, de ez mindenképp az új munkaviszonyról szóló munkaszerződésbe kell foglalni. A téma a végkielégítés, felmondási idő kérdésénél lehet később hangsúlyos.

Határozott idejű munkaviszony

Elképzelhető, hogy a felek határozott idejű munkaviszonnyal teszik ugyanezt, azaz egy kis kihagyás után újrakötik a munkaszerződést. A jelenleg érvényes Munka Törvénykönyve szerint nem lehet 5 évnél hosszabb a határozott idejű munkaszerződés tartama. Amennyiben egy határozott idejű munkaviszony megszűnését követő fél éven belül ugyanezen felek újabb határozott idejű munkaszerződést kötnek, egybe kell számolni a két munkaviszony tartamát. Ez akkor lehet érdekes, ha egy határozott munkaszerződés 4 évre szólt, majd megszűnte után fél évnél kevesebb idő elteltével újra kívánják kötni a felek, ugyanis ilyenkor már 1 évnél hosszabb időre nem létesíthető a második határozott idejű munkaviszony.

A hat hónapon belül újrakötött határozott idejű munkaszerződés csak akkor lehetséges, ha a munkavállaló jogos érdekei ezzel nem sérülnek, illetve a munkáltató jogos érdekeit szolgálja.

Próbaidő – új munkaszerződés

A próbaidő célja, hogy a munkaviszony létesítése elején a felek megismerjék egymást, és amennyiben nem találják meg számításukat, indoklás nélkül és azonnali hatállyal felmondhassanak. Tehát egy újrakötött munkaszerződésnél csínján kell bánni a próbaidővel, hisz már nincs szó a felek „ismerkedéséről”. Nem tilos azonban ezt kikötni.

Adótanácsadó tippünk: Ha hasonló vagy azonos feladatot látott el a dolgozó az előző munkaviszonyban is, és nem változtak a lényeges körülmények, akkor nem lehet kikötni jogszerűen a próbaidőt, amennyiben megteszik, az a joggal való visszaélés tilalmába ütközik, tehát az erre alapozott felmondás jogellenes lesz.

Korábbi dolgozó kizárva

A munkáltató kikötheti, hogy nem vesz fel olyan jelentkezőt, akivel már állt munkaviszonyban korábban. Amennyiben a dolgozónak felróható okból szűnt meg a munkaviszony, ez egy érthető kikötés. Vannak esetek, amikor viszont kifejezetten jól jöhet a vállalkozásnak, ha egy kipróbált, már megismert dolgozót vehet fel újra, munkaerőhiány esetén.