A munkavédelmi, munkajogi szabályozások munkavállalókat védő pontjainak érvényesülése érdekében a Nemzeti Munkaügyi Hivatal rendszeresen végez munkaügyi ellenőrzéseket, és ha kell, szankciókat is alkalmaz. Minden évben ellenőrzési tervet készítenek, amelynek célja, hogy egységes követelményrendszer készüljön és egy kiszámítható alapot adjon a szakigazgatási szervek éves ellenőrzési munkájához.

Munkaügyi ellenőrzések

Az idei évben két fő tematika köré csoportosulnak a munkaügyi ellenőrzések: a munkavédelmi és a foglalkoztatási jogviszonnyal kapcsolatosak. A munkavédelmi ellenőrzések közé tartoznak az egészségügyi szolgáltatásban használt munkaeszközökkel kapcsolatos ellenőrzések:

  • az eszközök által okozott sérülések megelőzése
  • az eszközök használatával járó kockázatok kezelése
  • a dolgozók tájékoztatása, képzése a balesetek megelőzése érdekében.

Ezeket a vizsgálatokat az év első felére tervezték elvégezni. A témakör vizsgálatának oka, hogy a korábbinál nagyobb számban fordultak elő ilyen balesetek az előző években.

Halálos balesetek miatti ellenőrzések

A 2013. évben a halálos munkabalesetek nagy része az építőipari szektorban történt, ezért ide koncentrálnak a munkaügyi ellenőrzések az idei évben, valamint hasonló ok miatt kerül sor több munkaügyi ellenőrzésre az anyagmozgatással járó tevékenységeknél is.

Jön a nyár – jön a hőségriasztás

A nyári időszakban, főként hőség idején megnő a dolgozók szervezetének terhelése, ezért olyan szabályokat hoztak, amelyek egyaránt szolgálják a munkáltatók és a munkavállalók közös érdekét és megelőzik a hőség miatti dekoncentráltságból adódó baleseteket. Ilyenek a pihenőidővel, védőitallal, pihenőhellyel, munkaruhával, árnyékolással kapcsolatos szabályok, ajánlások. A nyári időszakban ezek betartására is irányulnak majd a munkaügyi ellenőrzések.

Bányászati szektor

A második félév kiemelt területe lesz a bányászok munkaegészségügyi védelmét szolgáló ellenőrzések. A bányászok sokkal több egészségkárosító hatásnak vannak kitéve, mint más dolgozók, és sok előre nem látható körülmény veszélyeztetheti épségüket.

Ellenőrzések a foglalkoztatási jogviszonnyal kapcsolatban

Az év második felében kerül sor a foglalkoztatásra irányuló alapvető szabályokra koncentráló munkaügyi ellenőrzésekre. Igyekeznek csökkenteni a tisztességesen működő vállalkozások versenyhátrányát. A vizsgálatok között szerepel az is, hogy a foglalkoztatás megszűnésével kapcsolatos igazolásokat és a megszűnéshez kapcsolódó elszámolást kiadja-e a bérszámfejtés.

Év végén a munkabérrel kapcsolatos rendelkezések betartására irányul majd a figyelem, elsősorban a jogszabályban, kollektív szerződésben meghatározott vagy az ágazati, alágazati munkabér mértékére vonatkozó rendelkezések betartására, és a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezésekre. Vizsgálják a teljesítménybér-tényezők alkalmazását, a teljesítménykövetelményeket, és az alkalmazás előtti közlésre vonatkozó szabályokat.

Munkaügyi ellenőrzéssel kapcsolatos korábbi cikkünk itt olvasható.