A munkavállalónak juttatott telefon jellemzően nem lesz a munkavállaló tulajdona, csak használatra, részben vagy egészben munkavégzés céljára kapja a munkáltatótól. Jelent-e bármilyen adófizetési kötelezettséget, ha a munkáltató magasabb kategóriájú telefonkészüléket biztosít, mint amit a munkavégzés megkíván?
Van-e adóvonzata, ha a dolgozó személyes céljai érdekében is telefonál, internetezik a készüléken?

Az Szja trv. 4. §–ban találjuk, hogy amennyiben a munkavégzéshez szükséges eszközök illetve szolgáltatások munkavállaló részére történő biztosításáról van szó, akkor nem kell adóköteles jövedelemnek tekinteni azokat. Az eszközök, szolgáltatások ugyanis közvetlenül a tevékenység végzésének érdekében merülnek fel.

Mikor lehet mégis adóköteles a munkavállalónak juttatott telefon?

A telefonoknál azonban lehetnek kivételek az adómentességet tekintve.

Nem minden dolgozónak van ugyanis szüksége telefonra a napi munkavégzéséhez. Amennyiben ilyenkor is biztosít telefont a munkáltató – motiváció, lojalitás építés céljából – (pl. egy összeszerelő gépsor mellett álló dolgozónak), felmerülhet, hogy adóköteles juttatást biztosít. A készülék juttatása adóköteles munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül.

Mi az az érték, amit ilyenkor adóalapként figyelembe kell venni? Legtöbb esetben itt sem kerül a telefonkészülék a munkavállaló tulajdonába. Érdemes abból kiindulni, hogy mit fizetne a munkáltató, ha bérelné a készüléket, vagy a készülék amortizációját veheti alapul. Ezt az összeget munkaviszonyos jövedelemként kell számfejteni a dolgozónak.

Munkavállalónak juttatott telefon kategóriája

A telefon azonban jellemzően munkaeszköznek minősül.

Szabályozza-e bármilyen jogszabály, hogy milyen telefont kell biztosítani a munkavállalónak? Megadható-e a választás lehetősége a dolgozónak, vagy döntse el a munkáltató? Ha motiválni is szeretné a dolgozót a munkáltató, akkor nem mindegy, hogy milyen célra tudja használni a készüléket, célszerűbb magasabb kategóriájút választani.

A trv. nem különbözteti meg a készülékeket kategóriák szerint, akár a többszázezres készülék is ugyanúgy viselkedik adózási szempontból, mint egy alapmodell.

Amikor a dolgozó tulajdonába kerül a készülék

A készülék átkerülhet a munkavállaló tulajdonába, ha

  • lecseréli a munkáltató a készüléket és a dolgozó megvásárolhatja azt,
  • vagy ha elmegy a cégtől, és kilépéskor megvásárolja.

Használt készüléknél a használt készülék árát kell figyelembe venni. Amennyiben megvásárolja a dolgozó, azaz a cég kiszámlázza a részére, és a vételár rendezésre kerül, nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

A szolgáltatás igénybevétele is lehet adóköteles

A telefonálásnál, egyéb szolgáltatásnál is keletkezhet adófizetési kötelezettség.

Amennyiben magáncélra is használható a készülék, akkor a magáncélú használat egyéb meghatározott juttatásnak minősül. Ha nincs külön nyilvántartás a magáncélú beszélgetésekről, akkor a használat 20%-a minősül magáncélú használatnak az Szja-trv. alapján. Az 1,18-szoros alap után fizetendő szja és szocho, a hónapot követő hó 12. napján.