Nem kell járulékot fizetni az új szabályok alapján, ha elfogadja a parlament a nemrég benyújtott törvénycsomagot. Többen mentesülhetnek a fizetési kötelezettség alól mint eddig.

Egy új törvénycsomagnak köszönhetően az egészségügyi szolgáltatási járulékot kevesebb embernek kell majd befizetni, változik a biztosítási jogviszony szüneteltetésének módja is.

Kevesebb járulék, olcsóbb egészségügyi szolgáltatás

Az is változás, hogy az egészségügyi szolgáltatás díja évei 6810 forintra nő majd 6600-ról, ennyit kell majd fizetnie azoknak a vállalkozóknak, akik kiegészítő tevékenységet folytatnak. Jelenleg azoknak az kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozóknak nem kell ilyen járulékot fizetniük, akiket fogva tartanak, keresőképtelenek vagy gyermekgondozási segélyben részesülnek, ügyvédeknek, akiknek szünetel a kamarai tagságuk, és azoknak az egyéni vállalkozóknak sem, akiknek szünetel a vállalkozói tevékenysége.

Járulékmentes a pihenő állatorvos

Az új törvénycsomag ezt a kört bővíti. Ezentúl a szünetelő állatorvosoknak, ügyvédeknek sem kell, hogy fizessenek, és azoknak sem, akiknek összes munkaviszonya eléri a 36 órát. Ezentúl azok is mentesülnek a járulékfizetés kötelezettség alól, akik aki külföldön tartózkodnak és magyarországi lakcímüket megszüntetik. Ezt a NAV is rögzíti a nyilvántartásában.

Szüneteltetni is lehet

Nemcsak a járulékfizetési kötelezettség megszűnését, hanem szüneteltetésének lehetőségét is bővítheti az új törvény. Ha a fizetés nélküli szabadságot önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítése céljából veszi valaki igénybe, akkor ez alatt nem szünetel majd a biztosítás, mivel önként vállalta a szolgálatot az adózó.