Ami a leginkább érdekel minden fizetésből élőt, hogy 2013-ban hogyan alakul a nettó jövedelme, változatlan bruttó bér mellett.

Nettó jövedelem változások a 2013-as évben

Ami már most biztosnak látszik, hogy 202 000 Ft bruttó jövedelem felett a nettó kedvezőbben alakul, mint idén. Nézzük, milyen egyéb változások várhatóak még.

Valószínűleg egykulcsos személyi jövedelemadózás szerint adózunk jövőre, miközben a gyermekek utáni kedvezmény megmarad. Fontos változásként várhatjuk, hogy eltörlik a nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség felső határát, és januártól a teljes bérre meg kell fizetnünk ezt a járulékot, bármennyit is keressünk.

A munkavállaló egyéb terheiben – egyéni egészségbiztosítási járulék és munkaerőpiaci járulék – nem terveznek változást.

A nyertesek és vesztesek köre nagyjából így körvonalazható: a 202 ezer forintnál kevesebbet kereső gyermektelenek nettó bére nem változik, e fölött emelkedés várható bruttó 1 011 595 forintig, ennél magasabb bruttó esetén már a jövő évi változásoknak vesztesei lesznek.

A gyermekkedvezmények úgy tűnik, fennmaradnak változatlanul, két gyermekig 62 500 forintot jelentenek gyermekenként, ennél több lurkó esetén 206 250 forint lesz az adóalap kedvezmény továbbra is.

Néhány példa:

Br 210 000 forintos jövedelemnél a nettó bér néhány száz forinttal emelkedik, 300 000 forintnál pedig több,  mint négyezer forinttal. A legnagyobb növekedés a bruttó 661 850 forint bruttó jövedelemnél lesz érezhető, 19 866 nettó keresetemelkedésre számíthatnak, akik pontosan ennyit keresnek.

A költségvetés számára várható hatások: a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése 51 milliárd forint plusz összeget jelent, míg a félszuperbruttó kivezetése 110 milliárd forint kiesést.  Ahhoz, hogy a kapott nyugdíjakban is jelentkezzen a járulékplafon eltörlésének hatása, még várnunk kell néhány évet, de később várhatóan magasabb nyugdíjakat is kell kifizetni, így elveszik majd a rövid távú nyeresége az államháztartásnak. Fontos tudni azt is, hogy csak a munkavállalók számára létező járulékplafon került eltörlésre, a munkaadóké nem, jelenleg a munkaadók háromszor annyit fizetnek be ilyen címen az államkasszába.

Azt, hogy vajon a munkáltatók ennek fényében hogyan tervezik a jövő évi bruttó béremeléseket, hamarosan megtudhatjuk egy online kutatásból, ha mások ezzel kapcsolatos tervei érdeklik Önt is, keresse fel a Devise Hungary weboldalát.