Egy 2018. évi adóváltozás szerint, amennyiben másodállásában kata szerint adózik az egyéni vállalkozó, akkor katás vállalkozása mellett a főállásában nem lehet az ekho szerint adóznia.2018 januárjától az ekho trv. –t kiegészítették egy új szabállyal, miszerint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint nem fizethetők a közterhek, ha az egyéni vállalkozó a kisadózók tételes adója (kata) szerinti adózást választja. Ez akkor is igaz, ha egyébként a tevékenységre választható lenne az ekho szerinti adózás.

Ekhos adózás

Amennyiben munkaviszony keretében ekho szerinti adózásra lehetőséget adó tevékenységet folytat a dolgozó, akkor a munkáltató az adott hónap első napján érvényes minimálbért meghaladó összegrészre veheti figyelembe a dolgozó ekhos nyilatkozatát. Nyugdíjasokra nem vonatkozik ez az előírás, valamint arra a magánszemélyre sem, akinek fennáll a munkáltatóval más jogviszonya is, és ott az adott hónap első napján érvényes minimálbér összegénél a közteherviselési kötelezettségnek az általános szabályok szerint tesz eleget. Ezt az előírást akkor sem kell alkalmazni, ha igazolni tudja, hogy az adott hónapban legalább a minimálbér összegének megfelelő összegben szerzett olyan jövedelmet, amelyre az általános szabályok szerint fizette a közteherviselési kötelezettségeket. Ez a jövedelem lehet vállalkozói kivét, személyes közreműködés díja, vállalkozási vagy megbízási jogviszonyból származó jövedelem, és más munkáltatóval kötött munkaviszonyból származó jövedelem is.

Jövő év januárjától az ekho a kifizető részéről 19,5 %, ezt a 2018-ban, először keletkezett adófizetési kötelezettségnél alkalmazandó.

Néhány egyéb változás a katában 2018-tól

A nappali tagozatos katás nem főállású katás vállalkozó lesz, tehát 25 ezer forintot kell fizetnie. A szociális hozzájárulási adó csökkentése miatt a katás adózónál nő az ellátási alap. Az 50 ezer forintos tételes kata adó mellett 94,4 ezer forintra nő az ellátási alap a jelenlegi 90 ezer forintról. A 75 ezer forintos adónál a jelenlegi 150 ezer forint helyett 158,4 e forintra lesz biztosítva az adózó.

Nem kell pénzforgalmi bankszámlát nyitnia az alanyi mentes egyéni vállalkozóknak, csak amennyiben elérik az áfa határt. Ha Bt-ként működik a katás vállalkozás, akkor viszont muszáj.

Jövő évtől ügyvédi iroda is lehet katás.

A bevételi nyilatkozat bevallásnak minősül. A kisadózó vállalkozásnak az adóévet követő év február 25-ig a NAV által rendszeresített nyomtatványon nyilatkoznia kell az adott évi bevételéről. A nyilatkozat bevallásnak minősül.