A NAV idén július 2-án kezdte meg nyári ellenőrzések sorozatát, ami a teljes nyári időszakra kiterjed és országosan lehet rá számítani. Az ellenőrzések tematikája teljesen követi a tavalyi évét, egészen augusztus végéig. A nyári ellenőrzések annyiban térnek el az előző évektől, hogy az idei nyáron nemcsak a kimondottan szezonális területek, hanem az elektronikus kereskedelem, a szépészeti szektor, a vendéglátás és a személyszállítás is a célterületek közé tartoznak.

A szokásos helyszíneket (starndok, fesztiválok, szabadtéri rendezvények) az idei nyáron is felkeresik az ellenőrök, az üdülőhelyeket, strandokat, nyári fesztiválokat, rendezvényeket, idegenvezetési szolgáltatókat. Az ellenőrzés munkaidőn kívül is várható, egész nyáron.

Idei nyári ellenőrzések a NAV-nál

Az ellenőrzés célja annak felderítése, hogy minden esetben adnak-e nyugtát (számlát) a vállalkozások, az, hogy az áruik eredete megfelelően dokumentált-e, betartják-e a jövedéki termékekre vonatkozó árusítási szabályokat. Vizsgálják továbbá az alkalmazottak jogállását, azt, hogy bejelentve foglalkoztatják-e a dolgozókat.

Az előző évben a vizsgálatok 28 %-ánál találtak jogsértést a revizorok, többnyire a nyugtaadás nem történt meg, de a foglalkoztatás szabálytalansága is gyakori, jellemző, tipikus hiba volt.

Nem ritkák az olyan ellenőrzések, amikor több hatóság egyszerre vonul ki, egyfajta razziaként csapnak le. Az ellenőrzéseken egyéb hatóságok jelenlétére is lehet számítani, mint például a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A közös ellenőrzések fő színterei az idegenforgalmi területek, vásárok, a nagy tömeget vonzó alkalmi rendezvények. A nyári fesztiválok a leggyakoribb ilyen helyszínek, itt a kiskorúak szeszesitallal való kiszolgálása, a nyugtaadási kötelezettség és a jövedéki törvény betartása a fő vizsgálati szempontok.

Az adóhatóság a nyári ellenőrzések alakalmával, amennyiben nem közösen történik az ellenőrzés felhívhatja a Fogyasztóvédelem figyelmét a hibás árfeltüntetésre, a fogyasztók életét, biztonságát, egészségét veszélyeztető árukra, a magyar nyelvű tájékoztatók hiányára.

A fogyasztóvédelem bekapcsolódott a NAV utazásszervező vállalkozásokat érintő ellenőrzéseibe is. Vizsgálják az engedélyeket, és a programfüzeteket is, valamint a reklámtevékenységet. Az adóhatóság egy együttműködés keretében átadta az NFH részére az engedéllyel rendelkező illetve nem rendelkező utazásszervezési, utazásközvetítői vállalkozások listáját.