A 2014-es évtől kezdődően újra jár adóvisszatérítés a nyugdíjbiztosítás után. A cikkben áttekintjük a kedvezmény lényeges jellemzőit. A téma aktuális, mert egyre többször hallani arról, hogy néhány évtized múlva épp annyi 50 éves él majd hazánkban, mint ahány 80 éves.  Egyre kevesebb gyermek születik, az átlagéletkor pedig egyre nő, emiatt egyre kevesebb dolgozónak kell kitermelni egyre több nyugdíjas ellátását. Emiatt a „biztonságos” nyugdíjas éveket szem előtt tartva, érdemes az öngondoskodást minél hamarabb elkezdeni.

Öngondoskodás támogatása

Eddig az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) élvezte az adókedvezmény lehetőségét, ettől az évtől kezdődően ezt terjesztették ki a nyugdíjbiztosításokra is. Ezzel az öngondoskodás népszerűsítése volt a döntéshozók célja.

Mi a nyugdíjbiztosítás?

Azok az életbiztosítási szerződések számítanak nyugdíjbiztosítási szerződéseknek,

  • amelyeknek konkrét lejárata van, amely a megkötéskor érvényes nyugdíjkorhatár,
  • amelyek szolgáltatnak haláleset esetén vagy nyugdíjba vonuláskor, illetve legalább 40%-os maradandó egészségkárosodás esetén.

Egyfajta unit-linked életbiztosításról van szó tulajdonképpen, amelyeket más néven vegyes életbiztosításoknak is nevezünk. Ezek vagy a tartam végén (pl. itt a nyugdíjba vonulás) vagy halálesetkor fizetnek, és szolgáltatásaikat ötvözik a befektetési alapok által kínált befektetési lehetőségekkel. A biztosító a befizetett díjakat eszközalapokba fekteti, és ezek hozamától függ a kifizetés nagysága.

Adójóváírás, amelyet nem az adózónak utal a NAV

2009-ig már élt az adójóváírás lehetősége nyugdíjbiztosítási szerződésekre befizetett összeg után is, majd eltörölték és most újra visszahozták, de annyiban változott a helyzet, hogy a NAV nem utalja ki ezt a biztosított részére, hanem a megjelölt nyugdíjbiztosításra utalja át a visszajáró 20%-ot. (mint az önkéntes nyugdíjpénztárnál). Tehát inkább adóról való rendelkezés jogáról beszélhetünk.  Az éves visszatérítés maximális összege 130 000 forint, ez évi 650 000 forintos befizetés ellenében vehető igénybe. A biztosítónak az adójóváírás érvényesítéséhez igazolást kell kiállítania a szerződő fél részére.

A nyugdíjbiztosítás mellé kötött kiegészítő biztosítás nem jogosít adójóváírás igénybevételére.

Korlátozások az adójóváírással kapcsolatban

Csak a 2013. december 31. után létesített nyugdíjbiztosítás után lehet igénybe venni az adókedvezményt. Ha megszünteti a biztosított a nyugdíjbiztosítás szerződését, akkor 20%-os büntetőkamattal kell visszafizetni az igénybe vett adójóváírást.

Érvek- ellenérvek

Adótanácsadó szolgáltatóként azt mondhatjuk, hogy az öngondoskodás fontos, de nem biztos, hogy csak az adójóváírás miatt meg is éri ezen formája. Jó tudni, hogy a biztosító a befizetésekből kezelési költséget von le. Mindenképp érdemes nagy múltú, jó nevű biztosítót keresni, amelyek korrekt költségekkel dolgoznak, mielőtt az öngondoskodás ilyen módját választjuk. Érdemes átgondolni azt is, hogy egy ilyen adókedvezmény lehetőséget bármikor vissza is vonhatnak a döntéshozók. Fontos, hogy végeztessünk egyedi számítást arra vonatkozóan, hogy mekkora havi befizetett összegek esetén milyen összegű megtakarításunk lesz a nyugdíjba vonuláskor, jelenlegi életkorunk figyelembe vételével.