Az online pénztárgépek bevezetésétől azt várja a NAV, hogy nagy biztonsággal kiválaszthatóak legyenek azok az üzletek, amelyekben jelentős lehet a bevétel eltitkolás, és így legyen tisztább az adózás.  A bevezetés óta eltelt idő tapasztalatai alapján az online pénztárgépekre vonatkozó rendelet módosításáról döntöttek, amellyel nemcsak bővítik a kötelezettek körét, de változtatták a műszaki-technikai követelményeket és üzemeltetési szabályokat is, valamint némileg átalakították a forgalmazók és a szervizek viszonyát.

AEE egység szoftverének frissítése

Az online pénztárgépekben egy AEE nevű ellenőrző egység található, amely rögzíti az adatokat és továbbítja a NAV szerverére, banki szintű titkosítással, a földi mobilhálózatok használatával. Az online pénztárgépek alkalmasak az AEE-ben működő szoftver frissítésére. Az erre vonatkozó utasítás, a szoftver legújabb verziójával az adóhatóság szerveréről érkezik. Most az AEE szoftver módosítására a jogszabályi változások miatt lesz szükség. A már működő online pénztárgépeknél az idei év őszén várható a szoftverfrissítés, az újabb gépeket üzembe helyezőknek viszont maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy már az új rendelet követelményeinek megfelelő legyen az eszköz.

Az online pénztárgépek használói körének bővítése

1995 óta nem változott a pénztárgép használatára kötelezettek köre, mert az online gépek bevezetésekor nem akarták a használói kört is bővíteni. Azonban az új rendelet miatt, 2016 szeptemberétől pénztárgépet kell használniuk a

  • gépjármű-javítási, – karbantartási tevékenységet
  • gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet
  • motorkerékpár- és alkatrész kereskedelmet, javítást
  • fekvőbeteg plasztikai sebészeti tevékenységet
  • táncterem, diszkó működtetését
  • textil és szőrme tisztítását
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatást
  • testedzési szolgáltatást

nyújtó/végző vállalkozóknak.

2017-től a taxis személyszállítók és a pénzváltók is kötelezettek a pénztárgépre.

Mentesülők

A falusi szálláshely-szolgáltatók többnyire csak időszakosan végzik tevékenységüket, és többnyire nyugdíjas, esetleg hátrányos helyzetű személyek, ezért az adminisztratív terhek csökkentése érdekében nem kötelezik őket online pénztárgépek használatára.

Saját döntés

Egyes adóalanyok önszántukból dönthetnek úgy, hogy beállnak a pénztárgép használók közé, mert a kézzel kiállított nyugta helyett így készíthetnek egyszerűbb gépi nyugtát is. Az üzlettulajdonosoknak a jobb ellenőrizhetőség miatt lehet kedvező az áttérés.

Új „beszállók” pénztárgépe

Azoknak, akik most kerültek be az online pénztárgépek kötelezettjei közé, csakis az új követelmények szerinti gépet szabad megvásárolniuk. Az értékesítő felé jelezniük kell ezt az igényüket. Körültekintően kell választani a mobilszolgáltatót is, hisz az AEE egységben már egy olyan SIM-kártya van, amely tartozik valamely mobilszolgáltatóhoz.  Az üzembe helyezési kódot a NAV weboldalán kell igényelni.