Az online adatszolgáltatásra kötelezett gazdálkodóknál májustól akár sikertelen számlajelentést is okozhat, ha nem hajtanak végre bizonyos módosításokat az adatbeküldés kapcsán.

Változás az online számla adatszolgáltatásban

Az online számla adatszolgáltatás az adóhivatal számára gyors és hatékony információforrást jelent a vállalkozások számlázási gyakorlatáról, partneri viszonyairól. A 2019. februárjában publikált specifikáció szerint néhány kisebb, technikai módosításra lesz szükség az adatszolgáltató gazdálkodó és az adóhatóság közti kommunikációban, de az adatok szerkezete is változik. A számlaadatok beküldésének módjában is találkozunk új előírásokkal, valamint a megjelölt adatkörben is.

Az adatkört érintő ellenőrzési eljárások elbírálási szintje is változik. Április hónapban még egyes adatszolgáltatási köröknél csak figyelmeztetés a következmény, májustól már sikertelen számla lejelentésnek minősítik.

Mennyiségi egységek kezelése

Ha a számlaképen feltüntetésre kerül a mennyiség, a mennyiségi egység és az egységár, akkor ezen információkat is riportálni kell, különben sikertelennek minősül az adatszolgáltatás. Kötelezővé teszik a mennyiségi egységeknek a NAV által meghatározott központi értékkészletnek történő megfeleltetését, vagy egyedi értékként kell azt megjelölni és riportálni. Ellenkező esetben az adatszolgáltatás sikertelen.

Áfakulcs

Májustól nem szerepelhet az áfakulcs nullásként vagy központilag nem meghatározott értékként. Ha nem merül fel áfa a termék értékesítésekor, a szolgáltatás nyújtásakor, akkor csakis a NAV által előre definiált jogcímen lehet elfogadni az online számla adatszolgáltatást.

A pénznem és az árfolyam

Ha számláról és módosító okiratról történik az online számla adatszolgáltatás, akkor meg kell adni a pénznemet és a használt árfolyamot. Ha forint alapú a számla, akkor az adatszolgáltatásban 1-est kell feltüntetni. A számlán nem kötelező adattartalom az árfolyam, tehát ha nem található a számlán az átváltási árfolyam, akkor azt ki kell számítani az adatszolgáltatás során. Ha nem tüntetik fel, akkor sikertelen lesz az online számla adatszolgáltatás.

Következmények a vállalkozások számára

A fentiek közül csak az árfolyam az a tétel, amelyet a számla kötelező adattartalmának meghatározásakor nem találunk. Tehát a változtatás, szigorítás várható volt.

Fontos, hogy minden, adatszolgáltatásra kötelezett adózó tekintse át a folyamatait, számlázó rendszereit, vizsgálja meg a fenti kritériumokat, hogy határidőben tudja teljesíteni az új elvárásokat. Van, hogy egy-egy nagyobb számlázó rendszernél több időbe kerül a változások keresztülvitele, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy a NAV nem tervezi a májusi határidő kitolását.

Az eddig is a jogszabályoknak megfelelően riportáló és számlát kiállító vállalkozások számára nem igazán jelentenek változást az új szabályok. A jogkövető adózóknak nem jelenthet gondot az érvényes adókulcsok feltüntetése, a számla adattartalom adókulcsonkénti riportolása, vagy az árfolyam számítása.