A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem enged a pénztárgépcsere ügyében: mindenkinek le kell cserélnie pénztárgépet, legyen szó boltosról, esetleg benzinkutasról. A NAV bármikor büntethet.

Az NGM előzetes tájékoztatása alapján januártól 1-től mindenkinek kötelező átállnia az online pénztárgépes rendszerre. A tárca szerint annak, aki betartja a szabályokat, nem eshet bántódása, legalábbis az adóhatóság biztosan nem bünteti meg.

Pénztárgépcsere – Idő kellene

A pénztárgépcsere körüli intézkedés elképesztően sok embert érint, sok iparágban dolgozó ember azt mondja, a januári határidőt nem lehet betartani. Szerintük az NGM még csak tervezetet küldött nekik, időre lenne szükség az új pénztárgépek rendszerének engedélyeztetése, a beállítások is időt vesznek igénybe, ezért még szükségük lenne 1-2 hónapra. Az intézkedés szövegezése külön foglalkozik a benzinkutakkal is. Legalább üzembe helyezési kódot kérnek tőlük, valamint a passzoló rendszer megjelölését.

Eddig hatféle pénztárgép

Eddig összesen hatféle számítógépre alapuló pénztárgépre adott ki engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Ezek közül az egyik külön benzinkutakra tervezett. A hivatal azt közölte, hogy hamarosan növekedni fog a forgalmazási engedélyeztetések száma. Közölték azt is, hogy az adóhatóság nem figyelmeztetni, hanem büntetni fog, ha hiányosságot állapít meg. A minisztérium rendeletét bárki elérheti a Magyar Közlönyben vagy a NAV honlapján. Az NGM közölte, az első típus, amit engedélyeztettek, az Flexys V12, VEC11.0SW. kétvállalkozós típus pénztárgép. Ez még november végén történt, a készülék megfelel minden követelménynek. Aki elégedett vele, az elkezdheti a használatát, amennyiben egyeztetett a gyártóval. Engedélyeztetni egyébként a forgalmazóknak kell, ezt kell átvennie az üzemeltetőknek.

Február óta elérhetők a pénztárgépes feltételek

Az NGM-et több sajtóorgánum kereste fel azzal a kérdéssel, hogy szerintük mennyi idő kell a benzinkutaknak arra, hogy átálljanak a megfelelő rendszerre, a pénztárgépcsere mindenhol megvalósuljon. Azt közölték, hogy február 15-e óta ismert minden feltétel, így az üzemanyag-töltő állomásoknak is volt már idejük megtapasztalni a rendszert, januártól mindenki elkezdheti használni az új pénztárgépeket. A minisztérium szerint azóta minden felmerülő problémát javítottak a gyártók.