Nem bünteti meg azokat a kereskedőket az adóhatóság, akik a visszavont, még be sem vezetett kasszákból jóhiszeműen rendeltek. A boltosok ettől még nagy pénzeket bukhatnak. 10 ezer gép megy a kukába, néhány forgalmazó is bajba kerülhet.

Miközben Nemzetgazdasági Minisztérium még nem is kötelezte az új online pénztárgépek használatára a kereskedőket, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) máris visszavont 10 ezer kasszát.

Állami pénztárgép

Óriási botrányt kavart nemrég, hogy az MKEH úgy döntött, visszavonja az egyik újfajta, online pénztárgép forgalmazását biztosító engedélyt. A SAM4S NR 270-ből közel 10 ezret jegyeztek elő a cserére kötelezett vállalkozók. Ezekért „mindössze” 100 ezer forintot kellett volna fizetni a kormány támogatása miatt. A legtöbben már befizették az előleget, de nem tudják mi lesz ezután, kétségeik vannak, hogy visszakapják –e a pénzüket. Megrendelésük nem engedélyezett gépre vonatkozik. A NAV azt ígérte, minden körülményt figyelembe vesznek, aki jóhiszeműen járt el, az megnyugodhat.

Pénztárgépcsere három cég részvételével

A minisztérium honlapján az olvasható, hogy az engedéllyel rendelkező forgalmazók közül az Alt Cash Kft., az ECR-Trade Kft. és az LA Pénztárgép Kft. tulajdonosaival írtak alá megállapodást. Ők november 30-ig 10 ezer gépet maximum százezer forintért értékesítenek. A minisztérium tájékoztatása szerint a létrejött szerződések között nincs meghatározott pénztárgéptípus, így szerintük hiába a visszavont engedély, az engedélyezett kasszákat kell betenni az üzletbe.

Utólagos folyósítás?

Az Alt Cash valószínűleg másképp gondolja egy kicsit, hiszen kizárólag a betiltott típusra kötött megállapodást, készletén nincs olyan szerkezet, amelyet engedélyezett az MKEH. Bizonyos fajtára már van engedélyük, de még nem pótolták, anyagi okokra hivatkozva. Az engedélyezési hivatal azt közölte, hogy több esetben sikerült már pótolni a hiányt a kereskedőknek, bíznak benne, hogy most sem lesz másként. A hivatal honlapján minden a rájuk vonatkozó pénztárgépcserével kapcsolatos információ megtalálható. A minisztérium nyugtat, az állami támogatást utólag is megadják.