Az állásinterjúk első körös találkozója elsősorban a nemzetközi cégeknél helyeződik át a személyes beszélgetésről az online irányába. A Skype-állásinterjú alkalmazásával időt és pénzt spórolnak a HR-esek, és akár a jelölt is, ha egy hosszabb utazást tud kiváltani az online kapcsolat révén.

Azonban figyelni kell néhány fontos dologra Skype-állásinterjú során:

A, mint Azonosító: az e-mail címhez hasonlóan nem ajánlott babyke, tündérke, stb. fantázianevekkel regisztrálni, használja az állásinterjúhoz a teljes nevével létrehozott sykpe-azonosítóját.

F, mint Felkészülés: fel kell készülni a cégről, érdemes előre összeírni a feltehető kérdéseket, ugyanis ilyenkor sem lehet elfeledkezni arról, hogy annak ellenére, hogy otthon van a jelölt, mégiscsak ő kerül a „kínpadra”. Ami a helyzet előnye: az asztalon lehet egy jegyzet úgy, hogy ne lássa a másik fél.

K, mint Környezet: ellenőrizze a hátteret, a fényviszonyokat, gondoskodjon a zaj kiszűréséről. Lehetőleg ne tudjanak becsengetni a lakásba és ne sétáljanak a háziállatok a helyiségben az interjú ideje alatt.

M, mint megjelenés: a Skype-állásinterjú  alkalmával üljön egyenesen a széken, szemben a kamerával. Ugyanúgy tilos a széken izegni-mozogni, billegni, mintha élőben történne a beszélgetés. Mindenképp a kamerával szembe kell fordulni. Mindenképp elegánsan kell felöltözni, sminkelni is érdemes, és legyen rendezett a haj- pont úgy, mint a személyes találkozón. A ruha lehetőleg legyen pasztelszínű.

T, mint Technika: nézzen utána, működik-e a Skype az otthoni internetkapcsolattal. Indítson és fogadjon próbahívást, tesztelje a kamerát.

V, mint Viselkedés: igaz, hogy otthonában van a jelölt, de a viselkedés legyen ugyanolyan komoly, mintha a munkaadónál találkoznának. Az aktív hallgatást érdemes alkalmazni, időnként visszajelzést adni a másik félnek, hogy tudja, rendben van a hangkapcsolat. Ha már egyszer kapcsolatot létesített valakivel a Skype-on, akkor ott lesz a másik fél a kapcsolatok között, ez azonban nem jelenti azt, hogy később bármikor bejelentkezzen hozzá, még ha csak az interjú eredményével kapcsolatban is keresné. Ugyanúgy meg kell várni, hogy az interjúztatók jelentkezzenek, illetve ha ez nem történik meg a megbeszélt időpontig, akkor lehet keresni őket, de inkább ne Skype-on, hanem e-mailben vagy telefonon.