Januártól változott a szakképzési hozzájárulás rendszere. Továbbra is módon kell teljesíteni a szakképzési hozzájárulást, amikor gyakorlati képzést szervez a vállalkozás, és más módon, amikor nincs ilyen képzése.

Szakképzési hozzájárulás gyakorlati képzés nélkül

Januártól novemberig minden hónapra szakképzési hozzájárulási előleget kell fizetnie a vállalkozásnak, ha nem szervez gyakorlati képzést. A havonta kifizetett előleget az adóhatósággal szembeni követelésként kell kimutatni. A tárgyévet követő év elején bevallás készül, a bevallott szakképzési hozzájárulást a bérjárulékok közé kell könyvelni. Ezután az éves előlegek és a bevallás különbözetét rendezni kell.

Részvétel a szakképzésben

Ha olyan gazdasági eseményekben vesz részt a vállalkozás, amelyek kedvezményezettnek számítanak a szakképzési hozzájárulás rendszerében, akkor az éves meghatározott bruttó alapból le kell vonni az így levonható összegeket, és az ezután kapott összegből kell az előlegként befizetett összegeket levonni, és a maradék összeget befizetni. Ha negatív az így maradt összeg, akkor visszaigénylés történik.

A csökkentési lehetőségek:

  • együttműködési megállapodás szakképző iskolai tanuló után,
  • tanulószerződéses tanuló után,
  • felsőfokú szakképzésben tanuló hallgató, együttműködési és hallgatói szerződés után,
  • gyakorlatigényes alapképzési szak szakmai gyakorlata után, hallgatói munkaszerződéssel,
  • saját dolgozó részére szervezett képzés után.

Ha visszaigénylés történik év közben, akkor azt az éves bevallás elkészültéig kapott előlegnek kell tekinteni. A könyvelés során az éves bevallásban visszaigényelt támogatást az egyéb bevételek közé kell tenni.

Tanulószerződés kötésére jogosult egyéb szervezet

Új alanyként találkozhatunk az idei évtől a tanulószerződés kötésére jogosult egyéb szervezettel, aki nem köteles szakképzési hozzájárulásra a szociális hozzájárulási adóalap után, de támogatást viszont visszaigényelhet. Ehhez be kell jelentenie a NAV felé, hogy a szakképzési hozzájárulást tanulószerződéses tanulók gyakorlati képzése révén teljesíti.

Új kötelezettségcsökkentő tételek 2016-tól

Ha az adóalany olyan beruházást hajt végre, amely csak a gyakorlati képzés folytatásához szükséges, akkor kimutathatja a beruházási kiegészítő csökkentő tételt. A csökkentő tétel a beruházás aktiválásának évében számolható el, összege függ a tanulók létszámától és az alapnormatívától, maximális összeg 15 millió forint. Előleg bevallás során nem érvényesíthető.

A nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató kkv-k oktatói kiegészítő csökkentő tételt számolhatnak el. Mértéke –évente és tanulónként – az alapnormatíva 21%-a.

A nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató tanműhely-fenntartási kiegészítő csökkentő tételt is elszámolhat, ha a gyakorlati képzést a 9. évfolyamon tanulószerződéses tanulók esetében csak gyakorlati képzést szolgáló tanműhelyben végzi. Mértéke –évente és tanulónként – az alapnormatíva 25%-a.