A 2016-tól várható SZJA változások az adóterhek csökkentését eredményezik. A legfontosabb változás, hogy 15%-ra csökken az SZJA mértéke, a jelenlegi 16%-ról, így ezer forintonként 10 forinttal kevesebb adót fogunk fizetni.

Marad a családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye

Valorizálták, aktualizálták a családi kedvezmény mértékét, így az SZJA változásokkal is ugyanakkora kedvezményt kapnak a jogosultak, mint az idei évben. Egy eltartott esetén jogosultsági hónaponként 66 670 forint a családi kedvezmény, két eltartott esetén 83 330 forint lesz jövő évre. Három, és minden további eltartott eseén 220 ezer forint.

Az első házasok továbbra is havi 5 ezer forint havi kedvezményt kapnak, tehát a házastársak által együtt érvényesíthető kedvezmény havonta 33 335 forint.

Ahhoz, hogy egy háromgyerekes család az SZJA változások utáni teljes kedvezményt érvényesíteni tudja az adózás során, 309 375 ezer forint jövedelemmel kell rendelkeznie. Ez az idei 300 ezer forinthoz képest 3,1 %-os béremelést jelentene.

Csökkenő szorzók

Egyes esetekben a jövedelemnek egy növelt összegére kell az adót megfizetni. Az SZJA változásokkal a törvényalkotók csökkentették az adóalap-szorzó mértékét. Először 2016-tól alkalmazhatóak a csökkentett szorzók. A kamatjövedelmek esetén is alkalmazható a csökkentett szorzó a 2016. január 1 után realizálódó jövedelmekre, függetlenül attól, hogy már 2015-ben kezdődött a kamatszámítás időszaka.

A jelenlegi 19%-os adóalapszorzó 18%-ra csökken, tehát a kifizető az eddigi 1,19x(16%+14%) helyett 1,18x(15%+14%) terhet fizet béren kívüli juttatásoknál. Egyes meghatározott juttatások esetében az 1,19x(16%+27%) helyett 1,18x(15%+27%) lesz a fizetnivaló.

Ösztönzik a tb nyugdíjba visszalépést

Akár visszamenőleg érvényesíthető kedvezményeket jelentenek az SZJA változások azoknak, akik a magánnyugdíj pénztárakból visszalépnének a tb rendszerbe. A magánnyugdíj elhagyásakor kifizetett összeg nem számít jövedelemnek jövő évtől, tehát adómentes. Ha önkéntes pénztárba utaltatják a magánnyugdíj kifizetést, akkor az átutalt összegből 20%, de maximum 300 e forint visszakapható adó-visszatérítésként.

A maximum összeg akkor érhető el, ha legalább 1,5 millió forint összegű reálhozamot utaltat át a magánszemély a magánnyugdíjpénztárból az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba.

>>> Lájkolja az EU-TAX Könyvelő Iroda Facebook oldalát, és nem marad le semmiről!