Az informatikai alkalmazások a vállalkozások számára nélkülözhetetlenek, az elkészült termékek egyre bonyolultabbak, a piacra kerülési idő pedig a hazai és nemzetközi verseny miatt arányosan egyre rövidebb. Ezen a kemény terepen némi segítséget jelenthet az adószabályozás.

Szoftver vásárlás – hogyan spóroljon?

A szoftver fejlesztő cégek által értékesített jogdíj 50%-os társasági adó kedvezményt élvez értékesítéskor. Ez néhány éve már fennálló szabály. Az adóhatóság odafigyel azonban arra, hogy ha a jogdíjkedvezményt igénybe veszik, akkor a könyvelés is tükrözze megfelelően mindezt, a szoftverek ténylegesen legyenek benne feltüntetve. A NAV 2012-es ellenőrzési irányai között szerepel a számítógépes programozással foglalkozó vállalkozások vizsgálata.

A társasági adó általános mértéke 19%, a kedvezményes társasági adó az adóalap első 500 millió forintjára 10%, felette 19%, tehát már ennek felét megspórolni sem rossz üzlet. Akik a saját agyi kapacitásukkal létrehozott árut értékesítenek, komoly összegeket nyernek az adócsökkentési lehetőséggel. Az adóhatóság vizsgálódására felkészülhetnek e cégek úgy is, hogy az ügyféllel kötött szerződésbe belefoglalják, hogy pl. egy általa megalkotott forráskódnak csak a használati jogát adják el, és külön tüntetik fel az elvégzett munkát és a használat jogdíját.

Vásárlói oldalról 2012. január 1-én lépett be egy változás: ha a szoftvert adóalanyként szerzi be a vállalkozás, és a beszerzést követően 60 napon belül be is jelenti az adóhatósághoz, majd egy évig megtartja, ezután értékesíti, akkor adómentes lehet a beszerzés. Ez egyéb immateriális javakra is vonatkozik. Ezzel a törvény bevezette a bejelentett immateriális jószág fogalmát. Ha az értékesítés megtörténik, annak eredményével csökkenthető az adóalap, leghamarabb 2013-ban, hiszen egy évig (2012-ben indul) magánál tartja a vállalkozás az adott jószágot.

A szabályozás nem új Európában, korábban Írország is alkalmazta. Magyarország a szoftverfejlesztő iparágban kiváló szakmai humán erőforrással rendelkezik, és az új szabályozás további katalizátor lehet a szektor fejlődéséhez.