A keresőképtelenséget igazoló dokumentumon a táppénz kód ad tájékoztatást arról, hogy mi történt a dolgozóval, ugyanis ez határozza meg a táppénz jellegét. A cikkben az egyes kódokról írtunk, illetve megmutatjuk, mely eseteknél szükséges a dolgozó nyilatkozata is az orvosi igazolás mellett.

Üzemi baleset 1-es táppénz kód

Üzemi baleset történhet a munkahelyen vagy a munkahelyre menet, illetve hazafelé tartva. Közcélú munka vagy társadalombiztosítási ellátások igénybevétele közben is adódhat üzemi baleset: például ha táppénzen van a magánszemély és ellenőrzésre megy vissza orvosához, miközben baleset éri, üzemi baleset történik. Általánosságban annyit még megemlítenénk, hogy egy baleset nem biztos, hogy üzemi baleset lesz, ha a munkahelyen történik, ugyanis lehet, hogy a dolgozó éppen olyan tevékenységet végez, amely nem tartozik a munkaköréhez.

Foglalkozási megbetegedés 2-es táppénz kód

A munkavégzéssel kapcsolatos betegség nem biztos, hogy azonnal következik be, például a bányászok esetében lehet olyan károsodás a munkától, amely csak hosszabb távon jelentkezik, de egyértelmű, hogy a munkakörülmények okozták.

3-as és 4-es táppénz kód: közúti baleset és egyéb baleset

A 4-es kódnál nyilatkoznia kell a dolgozónak, hogy pontosan mi történt, és hogy üzemi baleset történt-e. Egy egyéb baleset esetében is lehet azt később üzemivé minősíteni, de itt nem az orvos dönt arról, hanem a kifizetőhely vagy szakigazgatási szerv. Ha később derül ki, hogy üzemi baleset történt, akkor az OEP megteheti, hogy átterheli a munkáltatóra a táppénzt. Az orvostól is kérhetnek nyilatkozatot, amelyben állást kell foglalnia, hogy lesz-e egészségkárosító hatása hosszabb távon a balesetnek.

Beteg gyermek ápolása 5-ös táppénzes kód

A gyermek 12 éves koráig lehet igénybe venni, gyermekenként:

3 éves korig 84 nap

6 éves korig 42 nap

12 éves korig 14 nap

Egyéb kódok:

Terhesség-szülés miatti keresőképtelenség 6-os táppénzes kód

Közegészségügyi okból foglalkozásától, hatósági elkülönítés 7-es táppénzes kód

Egyéb keresőképtelenség 8-as táppénzes kód

Veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség 9-es táppénzes kód

Adótanácsadó irodánk figyelmeztetése: a 9-es táppénzes kódra nem jár betegszabadság, az első nap már táppénzt kap a dolgozó. A munkáltató részéről nem ennyire jó a helyzet, neki ki kell fizetnie a táppénz 1/3 hozzájárulást.

Betegszabadság az 1-es, 2-es, 5-ös táppénz kód esetében sem jár.

 

>>> Lájkolja az EU-TAX Könyvelő Iroda Facebook oldalát, és nem marad le semmiről!