A távmunka hazánkban is egyre inkább népszerűségnek örvend. Az új Munka Törvénykönyve szerint távmunka az, amikor a munkáltató telephelyétől elkülönülten, rendszeresen folytatnak olyan tevékenységet, amelyhez információtechnológiai, számítástechnikai eszközt használnak, és ennek segítségével továbbítják a munka eredményét.

Ha a munkavállaló részére fizeti az internet-szolgáltatás költségét a munkáltató, akkor nem keletkezik bevétele a magánszemélynek, mert a magáncélú használat is a munkavégzés körében valósul meg, nem különíthető el a kettő egymástól. Az internethasználat számlája a munkáltató cég nevére van kiállítva ebben az esetben.

Akkor, ha a számla a munkavállaló nevére szól, azaz ő kötött szerződést az internetet biztosító vállalkozással, a dolgozónak bevétele keletkezik az internet-díj megtérítéséből, de a kifizetett díj elismert költség, tehát jövedelem nem keletkezik. Az egyszeri díjra és a havi díjra is ezek a szabályok vonatkoznak. A magáncélú használatot nem kell különvenni ebben az esetben sem.

A dolgozónak különböző igazolások szükségesek ahhoz, hogy elszámolhassák a költségeiket, mint például a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított kiadás – legfeljebb 100 ezer forintig; az értékcsökkenési leírás címén megállapított összeg – 33%-os kulccsal – az értékcsökkenés elszámolásához különböző részletező nyilvántartások szükségesek; valamint igazolás az internethasználat díjáról –egyszeri díjról, havi díjról, forgalmi díjról.

Más eset az, amikor a magánszemély otthon is végez munkát (távmunka) a munkahelyen végzett mellett, és a munkáltató számítógéppel látja el a dolgozót az otthon végzett munka eredményének beküldése érdekében. Egyéb adómentes bevételnek minősül ilyenkor a foglalkoztató cég által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat.

Adómentes a bevétel azonban csak akkor lehet, ha nem szerzi meg a dolgozó a rendelkezési jogot a számítógép felett. A számítógép mellett a monitor, az egér, a nyomtató, a billentyűzet is ide tartozik, és bizonyos munkavégzéshez szükséges szoftverek is.

Távmunka és az internet használati díj

Ha nem alkalmazott, hanem egyéni vállalkozó a magánszemély, akkor a tevékenysége érdekében igénybe vett internet-használati díjat korlátozás nélkül elszámolhatja. Ha magánhasználat is van, tehát nincs a lakás és a telephely elkülönítve, akkor a díj fele számolható el.