Mivel a telefonálási költségen túl sok esetben tartalmaz egyéb tételeket is, néha igencsak bonyolult feladat a telefonszámla könyvelése. Sok esetben találunk rajta parkolási költséget, adományt és szinte mindig internet-előfizetési díjat.

Internet-díj

Az Szja-törvény szerint olyan dolog használatára, szolgáltatás igénybevételére tekintettel nem keletkezik bevétel, amelyet a munkáltató (kifizető) a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosít, a munkavégzés/tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként. Ez akkor is alkalmazható, ha a feladat ellátásához szükséges hasznosítás mellett az adott dolog vagy szolgáltatás alkalmas magáncélú használatra is. Az internetszolgáltatásnál a magáncélú használat nem zárható ki. A dolgozók részére akár a munkavégzés helyén, akár a készenlétben lévőknél az otthoni munkavégzés céljából biztosított internethasználat, vagy a munkavégzés helyéhez nem kötötten biztosított internethasználat biztosítása sem jelent a magánszemély számára bevételt, és így nem keletkezik adófizetési kötelezettsége. Mindez fennáll akkor is, ha ingyenesen és akkor is, ha kedvezményesen biztosítják az internet-elérést.

A telefonszámla könyvelésénél az internet-használat áfájának levonását nem tiltja konkrétan az áfatörvény, de egyértelmű, hogy a mobilos internetezésnél nem zárható ki a magáncélú használat. Aki azonban biztos akar lenni a szabályok betartása felől, az nem vonja le az internet használtat költségének áfáját.

Parkolási díj

A parkolási díj az egyes városokban más és más módon egyenlíthető ki. Van ahol jegyet lehet venni, máshol kártyát, és akár telefonon, sms formájában is fizethető a díj. Ez utóbbi esetben a telefonszámlában jelenik meg a díj. Ilyenkor nem csak a parkolási díj lesz a telefonszámlán, hanem általában plusz díj is kifizetésre kerül, például az sms költsége. Adózás kötelezettségével találkozunk a telefonszámla könyvelésénél, ha nem a cégautó rendszáma jelenik meg a számlán, a parkolási költségtételnél.

Egy lehetséges megoldás, ha egy virtuális számlát töltenek fel egy adott pénzösszeggel, és erről – telefonon keresztül – fizetik a parkolási díjat. Ilyenkor a virtuális számla feltöltéséről szükséges beszerezni egy, a vállalkozás nevére szóló számlát.

Amennyiben nem cégautóról van szó, hanem valakinek a saját autójáról, amit üzleti célból használ, akkor bizonyítani szükséges, hogy a parkolás valóban üzleti ügyben történt. A parkolás helye, ideje, időtartama nem állhat ellentmondásban az üzleti eseménnyel. Ennek bizonyításához egy papír alapú bizonylatra van szükség.

Az adózási problémára a magáncélú használat kiszámlázása lehet megoldás.

Adományok a telefonszámla könyvelésében

A céges telefonokon legjobb lenne megtiltani az adományok hívhatóságát, hisz a dolgozók így tulajdonképpen a cég nevében jótékonykodnak. Ilyenkor egyértelmű, hogy a telefonszámla könyvelése után, amikor kiderül az ilyen adományozás ténye, ki kell fizettetni a dolgozóval az adományozás összegét.