Ha valaki meghallja azt a szót, hogy bank, rögtön arra gondol, mennyi pénze marad a hitelintézetnél, csak azért, mert igénybe vesz néhány szolgáltatást. Cikkünkben kis- és középvállalkozásoknak adunk tippeket arra, hogyan csökkenthetik bankköltségeiket.

Ismert állomás egy kis- vagy középvállalkozás első emberének életében, hogy úgy érzi, bankja átveri, túl sok pénzt vesz ki a zsebéből a hitelintézet. Ilyenkor a váltásra gondol, többektől hallotta, hogy egész jó konstrukciókat talált egy másik banknál, ahol alacsonyabb a bakköltség. Azonban nem feltétlenül a bankcsere a legjobb megoldás, a váltás előtt nézzünk pár bankköltség csökkentő tippet.

Bankköltségek átrágva

Ha a cég vezetője szánt rá egy kis időt, átnézi a lehetőségeit, könnyen rájöhet, hogy néhány egyszerű módszerrel gyorsan csökkenthetők bankköltségei, saját intézetén belül is változtathat. Négyévente egyébként is fontos a feltételekről tárgyalni saját bankunkkal. Friss és kedvező szolgáltatások szinte naponta jelennek meg. Egy új hitelintézet megtalálása ráadásul költségekkel és nem utolsó sorban sok idővel, energiával jár.

Jó bankszámla, alacsonyabb bankköltségek

Érdemes tisztában lenni a saját bankhasználati szokásainkkal. Tanulmányozzuk az előző néhány hónap számlakivonatát, az átutalásokat, a készpénzfelvételt, a netbankunkat, a bizonylatokat, és mindent, ami banki életünkhöz tartozik, ezek azok a számok, amik befolyásolják bankköltségek mértékét. Egy jól kiválasztott bakszámlával több százezer forintot spórolhatunk meg.

No cash!

Sokat lehet megtakarítani a bankköltségen az átutalási díjakkal. Ha sok ügyünk van külföldi cégekkel, akkor ez hatványozottan igaz. Az internetes bankolás legtöbbször ingyenes, sajnos a készpénz nem az. Csökkentsük minél ritkábbra a kézzel fogható pénz használatát, ezzel sokat spórolhatunk. Vállalkozásoknál a bankok még a számlára való befizetés után is kérnek valamilyen díjat. A netbankon mindössze néhány száz forint, ha havonta kérünk számlakivonatot.

Összébb a nadrágszíjat!

Számoljuk össze, cégünknél hány bankkártya van, vegyük sorba, hogy azokat ki és mire használja. Az elektronikus kártyát válasszuk a dombornyomott helyett, mert az olcsóbb. A fölösleges kimutatásokat, amiket a bankunk küld, inkább mondjuk le. Úgyse olvassuk el, akkor meg minek jön? Még a postaköltséget is megfizettetik velünk, nem is beszélve arról, hogy mennyi papír megy kárba. A jelszó: kevesebb extra, kisebb bankköltség!

Átutalósdi

Van olyan bank, ami tételenként számol fel egy fix díjat, plusz még százalékos költséget is. Ilyenkor érdemes számlát váltani, mert az egekbe emelkedhetnek a bankköltségek. Magyarországon egyébként több mint 150 vállalkozói bankszámla létezik. Fontos szempont az átutalások minimumdíja. Van olyan csomag, amely minden bankon kívüli átutalásnál több száz forintot számol fel. Hiába olcsóbb az átutalás, a magasabb minimumdíj miatt sokszor többet fizetünk. A bankszámlavezetés pedig sokszor ingyenes, de akár havi 20 ezer forintba is kerülhet. Általában minél magasabb a fix számlavezetési díj, annál alacsonyabbak az átutalási költségek, válasszuk ki a jó kombinációt, csökkentsük tovább a bankköltségek mértékét.