Az Unió 2014-ben induló, Horizont 2020 keretprogramjában 77 milliárd euró kerül szétosztásra, az uniós pályázatok rendszerében. Az összegből több, mint 10%-ot, 8,6 milliárd eurónyi összeget a kis- és középvállalkozások innovációjára lehet felhasználni.Az összegből 2,8 milliárdra a kkv-k önállóan pályázhatnak.

Magyarországi elérhető források

Uniós pályázatok KKV számáraHazánkban 2014 és 2020 között 7480 milliárd forintnyi összeg kerül szétosztásra, uniós és hazai forrásokból, strukturális és kohéziós alapokból. A közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítandó kb. 60%-nyi rész 15%-a a kis- és középvállalkozások támogatására fordítható, 11%-a pedig kutatás-fejlesztésre és innovációra. Ha az uniós pályázatok abszolút számai kevésbé lennének informatívak olvasóink számára, akkor is érdemes megemlíteni, hogy ez az összeg a 2007 és 2013 közöttinek háromszorosát jelenti. A gazdaságfejlesztési célnak azért kell képviseltetnie magát a pályázati források jelentős részében, mert ez a terület hozhat pótlólagos gazdasági növekedést is.

Visszatérítendő források a vissza nem térítendők helyett

Az uniós pályázatokkal elérhető támogatások legalább 10%-át hitel vagy garancia formájában teszik elérhetővé. A visszatérítendő források általában véve is nagyobb hangsúlyt kapnak ebben a 7 éves időszakban. A visszatérítendő források pozitív hatása a gazdaságra, hogy erősíthetik a vállalkozások felelősségérzetét és fenntarthatóbbá teszik a fejlesztéseket.
Maradnak olyan területek azért, ahol továbbra is a vissza nem térítendő források élveznek prioritást, de ez inkább ott lesz jellemző, ahol többen is nyernek az adott beruházással, többen is profitálnak az uniós pályázat eredményéből. Ahol szinte csak a beruházó nyer a pályázattal, ott azonban folyamatosan átveszi a visszatérítendő forrás a vissza nem térítendők helyét.

Hol lehet továbbra is vissza nem térítendő forrásokra számítani:

  • beszállítók
  • fiatal vállalkozók
  • társadalmi vállalkozások

támogatása esetén.

Megszűnik a MAG Zrt.

Április 15-i dátummal megszűnt a legnagyobb, uniós pályázatoknál közreműködő szervezet, a MAG Zrt. Feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium veszi át. A változástól egyszerűbb pályázati rendszert, szigorúbb ellenőrzést várnak. Az uniós pályázatokkal a saját lábukon is megálló fejlesztéseket kívánják elősegíteni.
A MAG Zrt. megszűntetését, és a kapcsolódó közreműködő szervezetek kiváltását a rendszerből az indokolta, hogy az eddig a közigazgatástól elkülönülten működő közreműködő szervezetek helyett egyablakos pályázatkezelést valósíthassanak meg, ezzel hatékonyabb feladatvégzést, gördülékeny ügyintézést hozzanak létre, a minisztérium keretein belül.

Információforrások vállalkozóknak

Több fórumon találnak a vállalkozások segítséget a felkészüléshez, például a www.h2020.gov.hu oldalon a H2020 programfelelőseivel is felvehetik a kapcsolatot az uniós pályázatokkal kapcsolatos kérdéseikkel.

A MAG Zrt. megszűnése után a közreműködő szervezetek kijelölését a 2014. évi 96-os Kormányrendelet írja le, amelyet itt olvashatnak:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400096.KOR