A vásárlást ösztönző voucherek, kuponok, ajándékkártyák, utalványok bátrabb használatának időszaka köszönthet be jövő évtől, ugyanis tisztább lesz az adózási háttér.

Pénzhelyettesítő eszköz

Az utalványok pénzhelyettesítő eszköznek minősülnek, így ÁFA-adózásuk kedvező. Átruházásuk az ÁFA hatályán kívüli ügyletnek minősül. Ez azt is jelenti, hogy az átruházásukkor nem keletkezik adófizetési kötelezettség.
Az utalványok beváltásakor keletkezik ÁFA-fizetési kötelezettség, vagyis akkor, amikor a vevő beváltja azt, és egy termék vagy szolgáltatás ellenértékét ezzel fizeti ki. Az utalvány értékétől függetlenül a fizetendő adó alapja az értékesített termék vagy szolgáltatás ellenértéke lesz. Ha nem használják fel az utalványt az érvényességi időn belül, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettsége a kibocsátójának az adott utalvány tekintetében.

Uniós irányelv

Mivel egyértelműen eddig nem fogalmazta meg mindezt az ÁFA-trv, így volt némi jogbizonytalanság a témában.
Az eljárás azonban a központi európai szabályozás hiánya miatt tagállamról tagállamra eltér. Az adózási eljárás egységesítése céljából az Unió Tanácsa alkotott egy irányelvet, amit először a 2019-ben kibocsátott utalványokra kell alkalmazni. A 2019-es magyar adócsomag beemelte a magyar ÁFA-trv-be ezt az uniós irányelvet.

Az utalványok két csoportja

Az új szabályok szerint az utalványokat két típusba lehet besorolni:

  • egycélú utalvány és
  • többcélú utalvány.

Az egycélú utalványok esetében a kibocsátáskor már ismert az utalvány tárgyát jelentő termék, szolgáltatás, ezek teljesítési helye és a fizetendő adó összege. A többcélú utalvány az egycélútól bármiben eltérő más utalvány.

Az egycélú és a többcélú utalványok adózása jelentősen különbözni fog egymástól, ezért a megfelelő besorolás különösen fontos lesz. Az egycélú utalványoknál az adófizetési kötelezettség az utalvány kibocsátásakor, átruházásakor keletkezik, a többcélú utalványnál az utalvány beváltásakor.

Az új szabályozás lehetőségei

A vállalkozásoknak fel kell készülniük az új szabályok alkalmazására, és meg kell vizsgálniuk, hogy a jelenlegi utalványkibocsátásuk beilleszthető-e az új szabályozásba, és az általuk kibocsátott utalványokat hogyan kell majd kezelni a jövőben az ÁFA szabályozás keretében. Érdemes felderíteni, hogy milyen új lehetőségek jelentkeznek az új adózási rendszerrel.

A korábban visszatartó erőként jelentkező jogbizonytalanság így megszűnik majd, talán bátrabban alkalmaznak a cégek utalványi konstrukciókat.