Az utalványok fogalmát az áfa trv-ben találjuk, ahol a pénzhelyettesítő eszközöknél tesz róla említést, de nem tekinti készpénz-helyettesítő eszköznek. Mivel általában azt mondhatjuk, hogy az utalvány egy okirat, amely valamely termék vagy szolgáltatás igénybevételére jogosít, ezért a számviteli elszámolásokban a kibocsátónál rövid lejáratú kötelezettséget, a birtokosánál egyéb követelést testesít meg. Mit érdemes még tudni az utalványokról?

Az utalványok fogalma a számvitelben

A könyvelés fogalmai szerint azt utalványok nem pénzeszközök és nem készpénz-helyettesítő fizetési eszközök. Mivel nem konkrét a rajtuk vásárolt termék vagy szolgáltatás, ezért nem számítanak előlegnek. Nem időbeli elhatárolások, nem lehet időben megosztani értéküket, és nem tekintendők értékpapírnak sem, maximum értékcikknek, amely korlátozottan forgalomképes.

Utalványok fajtái

Az utalvány lehet papíralapú vagy elektronikus. A plasztikkártyás utalvány ez utóbbihoz tartozik. A kibocsátó szerint lehet saját vagy idegen kibocsátású. Az idegen kibocsátású utalványok esetében más által kibocsátott utalványt szerez be a vállalkozás, amit vagy maga vált be később, vagy átad természetes személyeknek. Idegen utalvány kerülhet a vállalkozás könyvelésébe, ha a vevő utalvánnyal fizet, amit más bocsátott ki, és a vállalkozás elfogadja azt.

Találkozhatunk vásárlási, étkezési, utazási vagy egyéb, illetve vegyes felhasználású utalványokkal. Az ajándékutalványok a vásárlási utalványok közé tartoznak.

Ha a gazdálkodó saját maga bocsát ki olyan utalványokat, amiket a dolgozói a saját munkahelyi étkezőben használhatnak fel, akkor azok is étkezési utalványoknak minősülnek.

A helyi pénz, mint például a soproni kékfrankos vegyes felhasználású utalvány.

Az utalványokat pénznemük szerint is csoportosíthatjuk, így lehetnek forintos vagy devizás utalványok is. A devizás utalványoknál az árfolyamkülönbözet értékelésére is gondolni kell.

A saját és idegen kibocsátású utalványok könyvelése

A saját utalványok egyéb rövid lejáratú kötelezettségek a kibocsátónál. Az idegen utalványokat a könyvekben egyéb követelésként tartják nyilván. Ha éven túli a felhasználhatóságuk, akkor sorolhatóak a hosszú távú kötelezettségek közé is, illetve a tartósan adott kölcsönök közé. A saját utalvány értékesítése nem keletkeztet áfa fizetési kötelezettséget.

Ha az utalványhoz, az értékében meghatározott jutalék kapcsolódik, akkor az már áfásan kerül számlázásra.
>>> Lájkolja az EU-TAX Könyvelő Iroda Facebook oldalát, és nem marad le semmiről!