73 200 találatot számlál a Google kereső a reklám ajándék szóra annak ellenére is, hogy több vélemény szerint elmúltak már azok az idők, amikor tollak, bögrék, borok, jegyzettömbök lapultak a szekrényekben, és egy-egy találkozó után teli, természetesen logózott papírtáskával távoztak a meghívottak.

Nézzük, 2012-ben mibe kerül e szép hagyomány fenntartása, és nézzük a hozzá szorosan kapcsolódó reprezentáció témáját is.A reprezentáció és az üzleti ajándék fogalmát az SZJA törvény határozza meg. A juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, állami vagy egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás, vagy a rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatás reprezentációnak számít. Ilyen esemény például a részvényeseknek összehívott közgyűlés vagy egy sajtótájékoztató, de egy egyeztető megbeszélés is a szerződött partnerek között, vagy a dolgozókkal elköltött év végi vacsora is. Ilyen alkalmakkor felszolgált kávé vagy szendvics már reprezentációs szolgáltatás. Ha a dolgozókat utaztatjuk a helyszínre, akkor itt szimplán üzleti utazás költsége merül fel és nem reprezentációs költség.

Üzleti ajándék rendezvényeken

Ha konferenciát szervezünk és a jegy árában a vendéglátás is benne foglaltatik, és ezt a számlán is feltüntetjük külön sorban, akkor az ott elfogyasztott étel-ital nem minősül reprezentációnak.

Jó, ha tudjuk, hogy amennyiben egy rendezvényen a szakmai program aránya elenyésző a szórakozást szolgáló szabadidős időtöltéshez képest, akkor a felmerülő költségek egyike sem számolható már el az üzleti reprezentációban.

Üzleti ajándéknak a vállalkozás tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándékok számítanak.

Megszűnt a korábban besorolást módosító értékhatár, így most már a minimálbér 25%-át meghaladó juttatás is ide sorolható. A juttatás értéke jövedelemnek minősül, és a juttató számára az adó (kifizetőt terhelő adó) alapja a jövedelem 1,19-szerese. Az SZJA kötelezettség 16%, ezen felül még egészségügyi  hozzájárulást kell fizetni, amelynek mértéke 27%.

A törvény foglalkozik még egyéb meghatározott juttatásokkal is, ahol szintén így adózik a kifizető. Gyakran emlegetett példája ezeknek egy céges családi nap, ahol vendéglátás mellett kisebb ajándékokat is kapnak a részt vevők. Itt a szabadidős programok dominálnak egyértelműen, és többnyire nem nyilvános programról van szó. A szétosztott ajándékok értéke akkor nem lesz a dolgozó egyéb jövedelmeként adóalap, ha nem haladja meg dolgozónként a minimálbér 25%-t., és ilyenkor csak a juttató adózik.

Találunk a jogszabályban megfogalmazott kivételeket is, például a helyi önkormányzat által a lakosságnak szervezett eseményen, ahol  egyenlő feltételekkel vehetnek részt a lakosok, adókötelezettség nélkül biztosítható étel-ital fogyasztás, és adható ajándék, ha a kiosztott ajándékok értéke nem haladja meg az összes költség 10%-t.