„ Vállalati tanácsadás támogatása KKV-k számára” program keretében a kis- és középvállalkozások többek között a jog, közbeszerzés, marketing, munkaügy, online megjelenés, kereskedelem, pénzügy-adó-számvitel, szakfordítás, termékfejlesztés, szervezetfejlesztés, adminisztráció, ügyvitel  területén vehetnek igénybe támogatott tanácsadási tevékenységet. A cikkben a pályázati feltételekről, a támogatás hasznosíthatóságáról írtam.

A vállalkozási ismeretek fejlesztésén túl, a cégek irányításához, hatékony működéséhez szükséges tudnivalók átadását is célul tűzte ki a program. A tanácsadás Támogatás Közvetítő szervezeteken keresztül működik, mely szervezeteknél lehet pályázni a támogatásra. E szereplők beiktatásával az általános intézményi költségeket optimalizálni tudták. A Közvetítőknek kellett felállítaniuk az ügyfélszolgálati pontokat régiónként, ezekben a pontokban kaphatnak tájékoztatást a tanácsadás iránt érdeklődők a programról és feltehetik az ehhez kapcsolódó kérdéseiket. Természetesen a lefedettség biztosítása mellett a meglévő szaktudás is fontos szempont volt a Közvetítők kiválasztásában.

Pályázati lehetőség vállalati tanácsadás támogatásához

A finanszírozás utólagos. Az érdeklődőknek előzetesen regisztrálniuk kell, majd kapnak egy pályázati adatlapot a Támogatás Közvetítőtől, aki értékeli a visszaérkezett adatlapokat. Pozitív elbírálás esetén támogatási szerződést postáznak a kedvezményezettnek, aki a választott tanácsadóval működik együtt a projektben

50%-os támogatást lehet igényelni, 100 ezer forinttól 8 millió forintig. A Közép-magyarországi régió kivételével mindenhol elérhető még a keretből.

Néhány konkrét támogatott vállalati tanácsadás:

  • marketing: piackutatás, versenyhelyzet elemzés, reklámstratégia, image-építés
  • pénzügy-adó-számvitel: hitelfelvétel előkészítése, költségoptimalizálás, benchmarking, cégstruktúra átalakítása, kontrolling-rendszerek bevezetése
  • online megjelenés: weboldal tanácsadás, e-kereskedelem, vállalatirányítási rendszer
  • munkaügy: munkaügyi átvilágítás, szervezetfejlesztés, belső szabályzatok és eljárásrendek átvilágítása

A pályázat hasznosságát alátámasztja, hogy minden cég életében kulcsfontosságú az, ahogyan a rendelkezésükre álló infrastruktúrát hasznosítják, vagy ahogyan fejlesztik a meglévő humán erőforrás állományt, valamint ahogyan a szinergiákat érvényesítik. Egy tanácsadó program abban lehet hasznos a vállalkozás számára, hogy megmutatja, miben kell fejlődnie, illetve maga a tanácsadó tevékenység is ismeretbővítő lehetőség.

A pályázati kiírás teljes terjedelmében itt megtekinthető meg, illetve letölthető pdf formátumban:
http://vallalatitanacsadas.kavosz.hu/data/file/Cimzetti_felhivas_USZT_2012.11.30_DAOP_final_jav_2013.01.23.pdf