Vállalkozás alapítása esetén a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett cégeknek az adószám közlésétől számított 15 napon belül meg kell nyitniuk pénzforgalmi számlájukat. A cikkben megnézzük, kiknek kötelező a pénzforgalmi számla, és melyek a követendő szabályok a mostanában „divatos” PayPal számlákkal kapcsolatban.

Kinek kötelező pénzforgalmi számlát nyitnia?

A jogi személyeknek és azoknak a magánszemélyeknek, akik áfa fizetésére kötelezettek, kötelező a vállalkozás alapításakor legalább egy belföldi pénzforgalmi számlát nyitniuk. A rendszeres gazdasági tevékenységük körében kizárólag ezt a számlát használhatják, valamint a készpénz kivételével valamennyi pénzeszközét a pénzforgalmi számlán kell tartania a vállalkozásnak.

Egyéni vállalkozók küzül azoknak, akiknek áfa fizetési kötelezettségük van, illetve akik az EVA szerint adóznak, szintén kötelező a vállalkozás alapításakor pénzforgalmi számlát nyitniuk.

Ha nem kötelezett pénzforgalmi számla nyitására a vállalkozás alapításakor az egyéni vállalkozó, akkor működése során nyugodtan kérheti bevételeit magánszámlájára.

Vállalkozás alapítása – cégjegyzék

A vállalkozás alapítása után sor kerül a cégjegyzékbe történő bejegyzésre. A cégjegyzék tartalmazza a cég összes pénzforgalmi számláját és az azokat vezető pénzforgalmi szolgáltatók nevét, székhelyét. A számlát vezető pénzintézet is bejelenti a cégbíróságra a számla megnyitását, a nyitást követő 8 napon belül. Amennyiben ezt elmulasztja, a cégbíróság értesíti a Magyar Nemzeti Bankot.

A számla megszűnésekor hasonló bejelentési kötelezettsége van a banknak.

Bankszámla-e a PayPal számla?

A PayPal egy internetes bank, amely teljes körű banki szolgáltatást nyújt. PayPalon keresztül fizetni ingyenes, azonban a pénz fogadásának van %-os díja, illetve a valutaváltással járó tranzakciókért is fizetni kell.

A számla nyitása akár a vállalkozás alapításakor is lehetséges, egy e-mail cím és egy jelszó szükséges csak hozzá. PayPal számla esetében is csak a cég nevére nyitott számlán lehet céges bevételt elszámolni, magánszemély részére nyitott PayPal számla erre nem alkalmas.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett vállalkozásoknak azonban nem váltja ki a PayPal számla a kötelezően előírt pénzforgalmi számlát, de második számlaként nyithatnak PayPalt.

Az adóhatóság elől azonban ez a számla sem maradhat rejtve. Főként internetes értékesítés esetén érdemes használni, de fontos hogy kérni kell a könyvelés számára havi adatforgalmat (egy kattintással kérhető bármely időszakról), és ezt meg kell őrizni az általános megőrzési szabályok szerint.

PayPal tételek elszámolása

Amennyiben PayPal fizetőfelülettel rendelkezik egy vállalkozás – például webshopja működtetéséhez- és esetleg még kifizetéseket is indít a PayPalon keresztül, akkor érdemes tisztában lennie azzal, hogy a könyvviteli nyilvántartásban a PayPal virtuális számlán lévő mozgásokat vezetni kell, és bizonylattal alá kell azokat támasztani (lehet egy számla a vásárlásról vagy akár csak egy képernyőkép).

Annak ellenére, hogy a PayPal rendelkezik számlakiállítási funkcióval is, nem ajánlott a használata, maximum akkor, ha számlakibocsátásra nem kötelezett a vállalkozás, a vevő azonban kér számlát, vagy valamilyen bizonylatot.