A vállalkozások biztosítása ma Magyarországon már több, mint 60 milliárdos piac, és egyre bővül, azaz egyre több cég ismeri fel, hogy a kockázatok kezelésében fontos szerepe van a vagyonbiztosításnak. Cikkemben néhány fontos szempontot szeretnék bemutatni ahhoz, hogy hogyan lehet a cég számára legkedvezőbb konstrukciót kiválasztani.

Vállalkozások biztosítása, milyen lehetőségek vannak

Sosem szabad magánszemélyként nézni a vállalkozások biztosítása esetén kínált lehetőségeket, amikor azt a vállalkozás részére kötik. Nem szükséges rosszként kell a vagyonbiztosításra gondolni, hanem úgy, mint az egyik eszközre a kockázatkezelés tárházából. Az ár mellett mindenképp a legfontosabb mérlegelési szempont az legyen, hogy valójában mire van szüksége a vállalkozásnak, figyelembe véve az ágazati sajátosságokat, a makrogazdasági változásokat is.

Az alulbiztosítottság egy káresemény esetén akár azt is jelentheti, hogy lehetetlenné válik a vállalkozási tevékenység továbbfolytatása. Ennek elkerülése érdekében minden kockázatot érdemes végignézni, sok esetben külső szem bevonásával.

Ma már több biztosító kínál úgynevezett „üzemszünet” biztosításokat. Itt nem a hagyományos káreseményről beszélünk, hanem egy olyan helyzet túléléséről, amikor a vállalat termelése leáll. Ebben az esetben ugyanis a fix költségek nem térülnek meg, továbbra is felmerülnek és könnyen maguk alá temetik a vállalkozást. A biztosítás a fix költségeket téríti meg ilyen esetekben.

Mire érdemes kitérni a kockázatok felmérésekor: a magánszemélyként is ismert tűz- és elemi károk, betöréses lopás és rablás mellett általános felelősségbiztosításra, vandalizmus okozta kár biztosítására, technológiai problémákból adódó kár biztosítására, bérlői és munkáltatói felelősségbiztosításra.

Szinte minden cég találkozott már vagy banki hitelfelvételkor vagy Európai Uniós pályázaton történő részvételkor azzal, hogy kötelezik bizonyos biztosítások megkötésére. Több biztosító már erre az esetre is ajánl külön csomagot, a minimálisan szükséges biztosításokkal.

Jó tudni, hogy a  vállalkozások biztosítása és a vállalkozási vagyonbiztosítások többnyire 30-60 nappal fordulónap előtt mondhatók fel, tehát érdemes évente tájékozódni az újabb lehetőségekről, az új biztosítástípusokról, aktuális kedvezményes lehetőségekről, illetve áttekinteni ilyenkor a vállalati kockázatokat újra. A vállalati vagyonbiztosítások döntő részénél – hasonlóan a gépjármű-felelősségbiztosításokhoz – december 31. a fordulónap. Mindenképp ajánlott, hogy független alkusszal folytasson tárgyalásokat cége biztosításának kiválasztásához.